7. Kenny Begins - 2008-07-07 13:06:39 Ner Upp




Genre: Action, Komedi

Produktionsland: Sverige

Svensk premiär: 6 februari 2009

Regissör: Carl Åstrand, Mats Lindberg

Skådespelare: Johan Rheborg, Björn Gustafsson, Bill Skarsgård



Kenny Starfighter, kultserien från 90-talet, ska efter många turer fram och tillbaka äntligen bli långfilm i "Kenny Begins". Serien, om den misslyckade rymdhjälten, var en personlig favorit för mig, så jag blev positivt överraskad när det kom på tal om en kommande film.

I rollen som den självsäkre och olycksbådande Kenny Starfighter ser vi, ännu en gång, Johan Rheborg. Och tur var väl det.
Om Indiana Jones inte kan spelas av någon annan än Harrison Ford, så är det likadant med Starfighter och Rheborg. Johan Rheborg är Kenny Starfighter. Någon annan i huvudrollen hade det varit som att blanda ketchup med glass. Låter roligt och intressant till en början, men man inser snabbt att det bara är fel och inser sitt misstag.

Men den viktigaste faktorn för en kommande succé är männen bakom kameran. Carl Åstrand och Mats Lindberg regisserar, men har även skrivit manus, till både TV-serien och den kommande långfilmen. Detta försäkrar att den sköna känslan, som genomsyrade TV-serien, kan bibehållas.
Det är bara att älska det när hårtorkar ska föreställa dödliga laserpistoler och en tandröntgen är en högteknisk färddator.

Svensk film har på senare tid kommit in i en tråkig cirkel där alla inblandade tar sina filmer, och framförallt sig själv, på allt för stort allvar. Därför känns "Kenny Begins" som en frisk fläkt, där just självdistansen kan göra detta till en lyckad film.
Nog för att "Arn" var en intressant satsning, men den visade tydligt att pengar inte är allt när man jobbar med film.
Det kreativa skapandet och längtan att kunna berätta en historia, hur absurd den än må vara, är så mycket viktigare.

Som avslutning måste man ju göra det som på riktigt Starfighter-manér. Nämligen med dem klassiska orden:
"WolliBolli"

Trailer
 

Kommentarer Ner Upp

Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se