Der Untergang - 2008-03-15 12:40:16 Ner Upp

image8 "April 1945, a nation awaits its..."



Genre: Krig, drama

Produktionland: Tyskland

Produktionsår: 2004

Regissör: Oliver Hirschbiegel

Skådespelare: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara

Speltid: 156 minuter



Andra världskriget. Denna hemska händelse som påverkade, direkt eller indirekt, en hel generation och efterföljande generationer. Det är en sådan händelse vi aldrig får glömma så att det inte händer igen.
Många filmer har gjorts om detta ämne, men gemensamt för de flesta är att dem är gjorda ur de allierades synvinkel. Axelmakterna, framförallt Tyskland, skildras allt för ofta som anonyma monster utan egen vilja.
"Der Untergan" är så ovanligt som en tysk film om andra världskriget ifrån en tysk vinkel.

Filmen handlar om den blott 22-åriga Traudl Junge (Alexandra Maria Lara) som 1942 blir Hitlers (Bruno Ganz) privatsekreterare och om hur hon får följa med honom ända fram till krigets slut. Större delen av filmen utspelas i riksdagskansliets bunker, där Hitler tillsammans med höga officerare och annan personal befinner sig medans den röda armén med stormsteg närmar sig Berlins centrum.

"Der untergang" skapade debatt i och med hur Hitler skildrades i filmen. Hitler skildras väldigt mänskligt och detta gillade inte många. Själv anser jag att vi även behöver dessa skildringar för att skapa en så fullständig bild av Hitler, både som ledare men även som individ. Ingen människa består endast av onda egenskaper, detta gäller även Hitler. Att Hitler känns så mänsklig och sårbar har man mycket att tacka Bruno Ganz för. Hans kroppsspråk och röst skildrar på ett skickligt sätt hur en allt mer desperat man vägrar inse hur det verkligen ligger till med hans land. Det visar även en man som tror så starkt på sin sak att han vägrar att ändra sig, även om verkligheten är en annan än hans uppfattningar.

Filmen skildrar även kaoset på Berlins gator under de sista dagarna av tredje riket. Invånarnas kamp om överlevnad och vilket helvete de upplevde som faktiskt allt för ofta glöms bort.
I bunkern så skildras en allt med psykologisk påfrestande situation där gemenskap och sin tro är viktigare än individens bästa. Det finns en scen som visar detta på ett väldigt motbjudande sätt. Den handlar om familjeband och hur desperat situationen var i bunkern.

"Undergången", som är den svenska titeln, är baserad Joachim Fests bok "Undergången" och Traud Junges självbiografiska bok, "I Hitlers tjänst. Filmen börjar med ett klipp av hur en äldre Traud Junges berättar hur hon inte riktigt förstår varför hon tog anställning hos Hitler och om hur hon är arg på sig själv att hon inte förstod vilket monster hon jobbade för.
Filmen blev hyllad internationellt och nominerad till en Oscar för bästa utländska film år 2005.

Sammanfattningsvis så skapar filmen nya tankesätt hos tittaren. Den skildrar historien utifrån båda vinklarna, det onda men även det goda. Grundhistorien vet vi ju så det goda som skildras här kommer inte att ändra våra uppfattningar om kriget och dess konsekvenser, men den gör så att vi får en mer fullständig skildring.
Men låt oss aldrig glömma kriget och dess offer.

Betyg:

Onödigt vetande: En annan film som också var nominerad för bästa utländska film på Oscarsgalan 2005 var Kay Pollaks "Så som i himmelen".

Kommentarer Ner Upp
syrran - 2008-03-16 11:02:17

denna kan jag tänka mig att se! :) dessutom är "så som i himmelen" en sjukt bra film. love!

Anonym - 2008-03-17 15:40:10

Jag kan låna ut den till dig... hehe

Freddie - 2008-03-18 00:20:08

Jag har faktiskt den här filmen hemma och har tänkt se den. Jag visste faktiskt inte nånting om filmen, men jag är mer uppmuntrad till att se den nu!


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se