No Country For Old Men - 2008-03-04 21:03:22 Ner Upp

image2 "There Are No Clean Getaways"



Genre:
Thriller, Drama

Produktionsland: USA

Produktionsår: 2007

Regissör: Joel Coen, Ethan Coen

Skådespelare: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin

Speltid: 122 minuter



Jägaren Llewellyn Moss (Josh Brolin) stöter under en jakt i öknen på ett makabert fynd. Mitt i öknen ligger det en massa sönderskjutna mexikanare, tomhylsor, ett parti heroin och en stor summa pengar som visar sig vara resultatet av en narkotikauppgörelse. Moss ser här sin livs chans i och med detta, tar pengarna i egen ficka och tror att det är avslutat. Så fel det visar sig att han har.
De resterande mexikanarna i narkotikaorganisationen sätter igång jakten efter pengarna, fast det visar sig att dem inte är ensamma om detta. En minst sagt mystisk lönnmördare vid namn Chigurh, spelad av Javier Bardem, är inhyrd för att återbringa pengarna. Chigurh har den mest bisarra arsenalen som finns att finna och hans frisyr är ett eget kapitel i sig.
Sheriffen Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) får reda på narkotikaincidenten plus fallet med Moss och sätter igång en egen jakt för att hjälpa den omkring virrande individen som mer och mer ångrar att han tog pengarna i sin egen ägo.

Bröderna Coen går här tillbaka till den lantliga miljön som man så väl känner igen ifrån deras tidigare filmer.
Den kalla snön i Minnesota (Fargo) har här byts ut till stekande sand i Texas. Miljöerna, speciellt det kala och dystra ökenlandskapet, spelar här, precis som i gamla westernfilmer, en egen och väsentlig roll i historien.
Det stora i Coens filmer är det sparsmakade, avskalade vilket ger åskadarna tid till eftertanke och filmens ämne tränger verkligen in i ens medvetna vilket stärker den avsevärt.
Hela "Less is more"-mentaliteten som ligger som ett filmiskt moln över denna film är en av dess största fördelar och den säger mer än dem flesta filmer av dagens filmer där man allt för ofta försöker stoppa in så mycket som möjligt.

Filmen baseras på romanen med samma namn som är skriven av amerikanen Cormac McCarthy. Romanen är skriven 2005 och bokens titel härstammar ifrån dikten "Sailing to Byzantium" av William Butler Yeats.
Den fiktiva historien utspelar vid gränsen mellan USA och Mexico och är placerad under början av 80-talet.

Den har mottagit stark kritik ifrån världens kritikerkår och den har fått ta emot fina priser och nomineringar, där Oscarsgalan med de fyra statyetterna får symbolisera höjdpunkten.
Filmen vann Oscars för bästa film, bästa regissör, bästa manus efter förlaga och även Javier Bardem prisades för bästa biroll.
Coens är bland dem få filmskapare idag som både har vunnit publikens hjärta, men även kritikernas. Filmer som nyss nämnda "Fargo" men även "The Big Lebowski" och "O Brother, Where Art Thou?" bevisar detta faktum.

Filmen anser jag vara en kritisk läggning emot det onödiga, oprovocerande och allt för ofta groteska våldet som sker dagligen i vårt samhälle. Våldet förskönas inte av någon filmusik och detta gör att våldet känns ännu mer motbjudande. Det har även en effekt av att det blir mer spännande, för man förvarnas inte av musiken när någonting spännande ska hända.


På det hela taget så är det en välgenomförd och genomarbetad film med starka skådepelarprestationer i alla roller. Den förtjänar verkligen sina Oscars och filmen har på kort tid blivit en modern klassiker.
Detta är en film som man kan återkomma till gång på gång för den är så solid genomarbetad och komplex i sitt avskalande sätt.
Ämnet och dess konsekvenser som filmen tar upp kommer alltid vara aktuellt. För visst kommer våldet, tyvärr, aldrig att försvinna ifrån vår moder jord. Hur mycket vi än vill.

Betyg:

Onödigt vetande: Bröderna Coen klipper sin egna filmer under pseudonymen Roderick Jaynes.
 

Kommentarer Ner Upp
syrran - 2008-03-05 19:09:24

ingen film för en malin tror jag ;P

Medokin - 2008-03-22 11:30:28

Värd sin Oscar lätt!


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se