Five Minutes Mr. Welles - 2009-11-15 12:03:00 Ner Upp

Regissören Orson Welles lär inte behöva någon större presentation för någon som kan sin filmhistoria. Hans debutfilm på den vita duken, Citizen Kane, anses av många cineaster vara en av de - om inte den - bästa filmen genom tiderna.
Welles var även en skådespelare av klass, vilket bland annat syns i filmen The Third Man.

På tal om just den filmen så innehåller den ett känt tal om gökur, som levereas av Welles karaktär Harry Lime.
Denna passage fanns inte med i det ursprungliga manuset, utan Orson Welles jobbade själv fram talet under inspelningen. Ett bevis på hög filmkonst, trots att det senare visade sig att talet hade vissa historiska felaktigheter.


Utifrån detta tal så skapade skådespelaren Vincent D'Onofrio en kortfilm, vid namn Five Minutes Mr. Welles, som försöker berätta bakgrundshistorien till talet och hur det uppstod.
Om det är "based on a true story" eller "inspired by a fictional story", det får ni själva avgöra. Men visst är det trevligt att leka med tanken om att det verkligen var så här det gick till "back in the days".

Regissören, manusförfattaren och skådespelaren till klippet, Vincent D'Onofrio, har själv lagt ut kortfilmen på Youtube för allmän beskådan. Så varsågoda att uppleva kortfilmen för er själva.

 

 


 

Trots att Vincent D'Onofrio kanske inte är en välkänd skådespelare för den stora massan, så har han ändå gjort ett visst intryck i vår populärkultur.

Han spelade bland annat:


Orson Welles i Tim Burton's film Ed Wood.

Edgar "Give me sugar" the Bug i Men in Black

Private Pyle i Kubricks Full Metal Jacket

 


Kommentarer Ner Upp
Fritte - 2009-12-09 02:26:28

Hur bra skådis som helst !!! ,,glöm inte The Cell där han e "djävulskt bra" köpte både poster och filmen på www.filmochting.se


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se