Kommissarie Späck - 2010-06-09 09:56:47 Ner Upp

Kommissarie Späck
Med den stora mängd polisfilmer som vi, i vårt avlånga land, har producerat under de senaste åren är det inte konstigt att det kommer en motreaktion. En motreaktion i form av en parodifilm, vilket enligt elaka tungor inte behövs då genren redan har börjat parodiera sig själv. Oavsett detta faktum ville Fredde Granberg ge sig in i leken och enligt egen utsago skapa Sveriges första "spoof"-film

Baserad på kortfilmer från tidigare års Guldbaggegalor tar Kommisarie Späck här klivet upp på den vita duken och ursprungsskådespelarna repriserar sina roller även i spelfilmen. I titelrollen ser vi Leif Andrée, som flankas av kollegorna Grünvald Karlsson (Johan Hedenberg) och Irene Snusk (Cecilia Frode). Tillsammans är de en seriesjälvmördare på spåren och dessutom blir de inblandade i en räd från Antipiratbyrån.



Filmens historia utgör mer ett skal för individuella sketcher, men den gör ändå sitt jobb och för filmen så sakteliga framåt. Skådespelarna gör alla ett bra jobb och lyckas sånär balansera upp det komiska innehållet med ett seriöst tonfall, precis som en riktigt bra spoof-film ska göra.

För visst märks det att herr Granberg har låtit sig inspireras av klassiska filmer i genren som Titta vi flyger och Nakna pistolen. En del skämt är direkt tagna från dessa, men filmen innehåller även egna skämt som i vissa fall fungerar alldeles utmärkt, men som allt för ofta faller platt som en pannkaka. För just den ojämna nivån på skämten och dess leveranstakt är filmens stora akilleshäl och det som gör att filmen inte når några högre höjder hos mig.



Fredde Granberg är inte direkt känd för sin subtila humor och Kommisarie Späck är inget undantag. En del skämt håller en smärtsam låg nivå, men han ska ändå ha kredd för att han vågar göra en film av den här typen. Han har sin idé färdig som han vill köra efter och den vågar han köra på fullt ut. Filmen blev inte så bra som jag hade hoppats på, men det är helt klart en frisk fläkt i en annars bitvis alltför stagnerad svensk filmindustri. Dessutom är en film som Kommisarie Späck betydligt bättre än till exempel filmer som Göta Kanal 2 & 3, så förhoppningsvis går utvecklingen åt rätt håll.



Kommentarer Ner Upp
RJ - 2010-10-19 00:44:49

Kortfilmerna var helfestliga. :) Har inte sett långfilmen än men ska ta och hyra den på DVD sen. Bra skrivet!

Fiffi - 2010-11-20 12:38:51

Jämfört med Göta Kanal 3 så håller den här sig med huvudet liiiite mer ovanför vattenytan, men det är marginellt.



Menar du att du såg den här på bio?

Nit89ram - 2010-11-20 13:27:21

Fiffi: Nja, Späck hade åtminstone en idé och tanke bakom som den genomförde. Lågvattenmärket Göta Kanal 3 hade ingenting i jämförelse.



Visst såg jag den på bio och det ångrar jag inte. Sådana här projekt inom svensk film måste stödjas och jag gillar principen "frisk vågat hälften vunnet" som herr Granberg kör efter :)

Fiffi - 2010-11-20 19:17:44

Det sista har du helt rätt i. Och man vet sällan innan vilket betyg filmerna man ser ska få, det ska ju gudarna veta ;)


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se