Industrial Light & Magic: Creating The Impossible - 2011-01-18 19:37:34 Ner Upp

Specialeffekter är verktyg inom filmskapande som är här för att stanna, vare sig man vill det eller inte. Jag har tidigare postat ett trevligt litet montage om utvecklingen inom detta område med titeln Visual Effects: 100 Years of Inspiration.

För onekligen gör effekterna sitt jobb väl bara de används på rätt sätt. Det vill säga att framhäva den bakomliggande historien i filmen, snarare än att sätta effekterna i främsta rummet och låta historien byggas kring dessa (som allt för många filmskapare tyvärr verkar göra).

I min mening ska två tankegångar väckas för effekterna hos publiken när man ser en film. Antingen ska frågan "Hur f'n kunde gjorde de det där egentligen?" dyka upp under filmens gång eller så ska man inte ens tänka tanken att det var en effekt man nyss fick bevittna.

 


"Industrial Light & Magic" (ILM) är pionjärer inom området och har mer eller mindre själva skapat det vi idag kallar och kännetecknar med ordet CGI (Computer-generated imagery). Nedan följer en TV-dokumentär om specialeffektsbolaget vid namn Industrial Light & Magic: Creating the Impossible, där man får följa bolagets utveckling från deras skapelse i samband med Star Wars till dagens datum (2010).

Det är en intressant genomgång som visar hur mycket ens fantasi och kreativitet faktiskt kan skapa. Samtidigt visar dokumentären att bra specialeffekter inte per automatik resulterar i en bra film. För oavsett hur långt man kan pressa gränserna på vad som är möjligt att visa och skapa på den vita duken, är det människorna bakom som är skillnaden mellan en bra och en dålig film. En tanke som på något sätt känns betryggande bland all glänsande teknik.

 

Dokumentären är i sex delar och det är bara till att följa de förslagna klippen i slutet av varje videosnutt för att fortsätta se igenom hela. Annars kan man alltid gå in direkt på uppladdarens profil och se därifrån. Mycket nöje!

 

(goodfellaOS)

 


Kommentarer Ner Upp
filmitch - 2011-01-19 00:25:04

Kan inte göra annat än att hålla med ofta finner man att bolagen gör relkam för filmens effektern istället för berättelsen, då har man missat målet med filmskapande anser jag. Ska kolla in dokumentären vid tillfälle, tackar för tipset

Sofia - 2011-01-19 10:48:04

Intressant dokumentär, tack för tipset. Idealet är naturligtvis en film som underbygger en bra historia med bra effekter men i min bok kan man komma jäkligt långt med bara bra effekter ;)

Joel Burman - 2011-01-20 12:42:10

Tack för bra tips!

Martin - 2011-01-24 19:50:01

Sofia: Nu blev jag genast intresserad vilka filmer du menar :) Visst "Sin City" och "300" bygger mycket på sina effekter, men de har ändå på något sätt en intressant historia i grunden.


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se