12 Angry Men - 2008-04-11 10:56:22 Ner Upp

image11 "Life Is In Their Hands -- Death Is On Their Minds!"Genre: Drama

Produktionsland: USA

Produktionsår: 1957

Regissör: Sidney Lumet

Skådespelare: Henry Fonda, Lee J. Cobb, E.G. Marshall, Martin Balsam

Speltid: 96 minuterEn ung latinamerikansk man är anklagad för mord på sin pappa. En jury bestående av tolv män ska besluta ifall han är skyldig eller ej. Om han anses vara skyldig så blir han dömd till döden. Beslutet måste vara entydigt. Alla tolv jurymedlemmar måste vara helt överens om den åklagare är skyldig eller icke skyldig till brottet.
Detta är inledningen på Sidney Lumets "12 angry men" eller "12 edsvurna män" som den svenska titeln lyder. Fallet som visar sig vara ganska glasklart ifrån början, börjar efter olika synvinklar och sätt att se på brottet och rättegången blir mer och mer otydligt.

Den relativt enkla historien visar sig blir mer och mer komplex och tankeväckande desto djupare in i filmen man kommer. Filmen tar upp olika moraliska dilemman som om det verkligen finns en riktigt sanning eller vem som egentligen har rätt att döma om en annan man ska leva eller ej. Fördomar, både etnisk- och åldersfixerade, tas upp i filmen på ett väldigt tankeväckande sätt. Filmen får en att verkligen tänka till och den får även oss att se vår verklighet på ett annat sätt. Diverse små symboler dykerr upp i filmen och dessa små symboliska värden visar filmen på hur vi överskattar vår egen tankeförmåga och hur individualistiska mänskligheten faktiskt är. Medlidande är en egenskap som tragiskt nog mer och mer har blivit en dygd snarare än en positiv stöttepelare i vårt samhälle.

Karaktärerna består nästan uteslutet av de tolv jurymedlemmar som inte nämns med deras namn. Men vi lär ändå känna var och en av dessa individer på ett personligt plan och detta får en att fundera. Är vårt rättssytem verkligen opartiskt och rättvist?
Alla medlemmar spelar med en pondus och trovärdighet som gör att man verkligen känner för karaktärerna, deras livshistoria och deras ställningstagande genom filmen. Alla karaktärer har lika stor del i historiens utveckling, men de har olika synsätt på den och detta visar hur olika vi människor faktiskt är. Är det verkligen ett "mänskligt" system att tolv individer som aldrig tidigare har träffats, ska utifrån andra individers argument, besluta entydligt om en annan individs liv? Är detta ett rättvist system?

Betyg:

Onödigt vetande: Filmen utspelar sig, förutom tre minuter, uteslutande i juryrummet där männen försöker få fram en rättvis dom.

Kommentarer Ner Upp
cessil, din syrras kompis kompis :-) - 2008-04-11 12:45:03

Hmm... för ett tag sen funderade jag lite på vad det är som gör att vissa människor har rätten att "sätta sig över" andra och därmed bestämma vad som är rätt och vad som är fel... Man kanske skulle kolla in den här filmen?

Nitram89 - 2008-04-11 12:52:11

Det tycker jag att du ska göra.

molls - 2008-04-18 09:57:57

jag vill se den just för att du gav den högsta betyg och mamma precis tvärtom ;)

RJ - 2011-01-10 21:49:28

Wow, jättebra text! Håller med dig, filmen är väldigt tankeväckande och tål att ses om flera gånger om. Det känns som man själv sitter i det där juryrummet.

Fiffi - 2011-01-29 08:25:14

Nu har jag också sett den :)

http://fiffisfilmtajm.blogspot.com/2011/01/12-edsvurna-man.html


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se