3. The Coen Brothers - 2008-04-21 21:05:24 Ner Upp
image22
image23

Bröderna Coen har givit den amerikanska landsbygden ett ansikte och en själ. Landskapet spelar i många av brödernas filmer som en alldeles karaktär, vilket man inte har sett likheten av i filmhistorien sedan John Fords var i farten. Landskapen utgör både en ödsligt och dyster stämning men samtidigt så är dem otroligt vackra och skapar en viss känsla av stillhet och lugn.

Just det lugna är en stämmning som beskriver Coens filmer väldigt bra. De båda filmskaparna räds inte att i lugn och ro skapa en historia utan att stoppa in så mycket som möjligt. Åskådarna fångas av den lugna men samtidigt djupa och komplexa historien som med små, men betydelsefulla, medel skapas på duken. Detta leder till att man som tittare verkligen får tid till sig att ta åt sig historien och dess karaktärer och detta gör att filmerna sätter sig mer på djupet och gör att man tänker på dem dagar efter visningen.

Bröderna kompletterar varandra på ett bra sätt och delar väldigt mycket på skapandet, även om Joel officiellt har regisserat fler filmer. Detta är bara ett spel för galleriena då båda regisserar lika mycket och sen deras film "The Ladykillers" så står bådas namn under regissör.

Coens har verkligen ett sinne för humor och det visar dem upp, vare sig det är rena komedier eller om det är en mörk thriller. Det ska dock påpekas att det oftast rör sig om väldigt svart humor. Denna humor speglar sig bland annat i dialogen där diverse dialekter med deras speciella uttal och uttryck skapar en fantastisk vokal ljudbild som få idag klarar av. Vissa filmskapare skruvar upp det vardagliga så att det blir komiskt, men Joel och Ethan Coen gör det motsatta. De gör det ovanliga vardagligt och detta leder till många humoristiska ögonblick.

Bröderna Coen behärskar både humor och tragedi och detta kanske inte är så otroligt som det låter.
För visst går humor och tragedi hand i hand?

Onödigt vetande: Bröderna är de andra i historien som har vunnit en Oscar för bästa regissör som en duo. Den första duon var Wise/Robbins för filmen "West Side Story".Fargo (1996)
image24

The Big Lebowski (1998)
image25

Kommentarer Ner Upp

Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se