Filmåret 2008 - 2009-01-01 22:16:37 Ner Upp

Nu har ett nytt år tagit sin början och i dessa tider så hör det till att kolla tillbaka på det gångna året och begrunda.
Vilken film var bäst och vilka ska man eventuellt undvika?
Jag har satt upp en lite lista på några olika kategorier. Läs igenom och kommentera gärna om det är någonting du inte håller med om.

Årets svenska film:

De ofrivilliga - Ruben Östlund gick här ifrån normen och visade att man inte behöver gå efter den klassiska mallen för att underhålla sin publik.

Årets blockbuster:

The Dark Knight - Årets absolut mest hypade film som slog rekord efter rekord. Var den filmen som satte igång försälningen av Blu-ray filmer på allvar.

Årets good guy:

Harvey Dent, The Dark Knight - Mitt ibland laglösheten och kaoset på Gothams gator, så vågade en man stå upp för den lilla rättvisan som fanns kvar och inge hopp till Gothams invånare.

Årets bad guy:

The Joker, The Dark Knight - Gav ordet clown en helt ny innebörd.

Årets roligaste film:

Step Brothers - Will Ferrell lyckats ännu en gång. Ferrells och John C. Reilly´s samspel är klockrent, både mimspel och hur deras repliker leverars.

Årets läskigaste film:

Låt den rätte komma in - Inte läskig enligt standardmallen, utan den kryper mer långsamt under huden på en och överraskar.

Årets tårdrypare:

Into the Wild - Om en man som vågade gå sin egen väg och ta konsekvenserna som det innebär.

Årets adrenalinkick:

The Dark Knight - En hejdundrade färd där den ena actionladdade, och stämningshöjande, scenen avlöser den andre.

Årets familjefest:

WALL·E - Pixars senaste, och bästa, som innehåller en perfekt mix som underhållare både de yngre och de äldre.

Årets snyggaste film:

Maria Larssons eviga ögonblick - Underbart foto som går helt i hand med filmens tema. Hoppas nu att vi får all framtid slipper se svenska filmer med ett grått och trist foto.

Årets par:

Wall-E och Eve, WALL·E - Aldrig förr har kärleken mellan två robotar skildrats på ett mer romantiskt och rörande sätt.

Årets regissör:

Ruben Östlund, De ofrivilliga - Vågar tänka utanför boxen och likt en psykolog så tränger han in i våra psyken.

Årets manliga prestation:

Heath Ledger porträtt av den galna clownen The Joker, The Dark Knight - Ingen har väl undgått den här historien och Ledger har stor chans att bli den första på många år som tilldelas en Oscar postumt.

Årets kvinnliga prestation:

Cecilia Milocco, De ofrivilliga - Miloccos skildring av lärarinnan Cecilia sticker ut bland mängden i en film späckad av starka personporträtt.

Årets genombrott:

Lina Leandersson, som Eli i filmen Låt den rätte komma in - Spelade sin roll med så stor mognad att hon ser ut att gå en spännande framtid tillmötes.

Årets bästa film:

Får nog faktiskt säga De ofrivilliga här, just för sin originella stil, men Läderlappen och vampyrerna från Låt den rätte komma in är inte långt efter.

Årets sämsta film:

Utan tvekan Fool's Gold. Utan någon som helst avsikt att förnya genren och mer ett sätt för skådespelarna att få en gratis semester i Västindien. Att dessuom favoriten Ewen Bremmer bryter på ryska gör inte saken bättre.

Årets "den-har-vi-hört-förut":

Biografernas död - Filmindustrin pratar om att fildelningen kommer leda till biografernas död, men ändå så slår samtidigt filmer som Mamma Mia och The Dark Knight rekord efter rekord. Den ekvationen, enligt mitt tycke, går inte riktigt ihop.

Årets frisyr:

Javier Bardem, No Country for Old Men - Aldrig förr har en frisyr spelat en så viktig roll på en seriemördare. Bara uppsynen av frisyren hade gjort att man hade varit livrädd och sprungit därifrån.
 

Kommentarer Ner Upp
syster yster - 2009-01-01 22:30:16

jag har inte sett en enda av dessa filmer men jag vill gärna se "de ofrivilliga", "låt den rätte komma in", "stepbrothers", "into the wild", "wall-e" och "maria larssons eviga ögonblick". och jag kan såklart tänka mig att se "the joker" också bara för att ögongodiset, r.i.p, heath ledger spelar jokern ;) får se till att se de filmerna nån dag! :) pussÅkram sis

venus - 2009-02-08 19:21:48

yes man var min favoritkomedi år 2008 :) och du borde på allvar överväga att utse mumien 3 som den sämsta filmen, herregud vad den var hästskit! jag hoppas att brendan frasers filmkarriär så gott som död, väljer man att spela in en sådan värdelös film så förtjänar man nästan att försvinna från jorden. nästan :)

venus - 2009-02-08 20:10:57

jag har inte heller sett de två tidigare, men behövs knappast några förkunskaper för att hänga med i trean, den är riktigt hjärndöd och pinsam. waste no time or money!

roof.oriongroups.com - 2014-12-30 14:33:00

get the greatest roofing shingles around


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se