- 2009-06-30 01:04:50 Ner Upp



Det var med blandade känslor jag tog mig an min första Fellini-film.
För det första så har jag förstått att hans filmer inte är så lätta att ta till sig och dessutom så skulle visst inte vara den filmen man skulle börja med. Men jag gick in med en öppen inställning till filmen och fick se vad det skulle resultera i.

Och vilken positiv överraskning det ledde till. Man slås direkt av det fantastiskt fina svartvita fotot, som sätter standarden direkt. Sen växlas sakta filmens intrig ut sig om en filmregissör och hans arbete med en kommande film, med en surrealistisk stämning.

Den surrealistiska känslan skapas med hjälp av händelserna kopplat till regissören, blandat med tillbackablickar och scener direkt hämtade ur sin kommande film.
Man vet aldrig egentligen vad som är vad förrän efteråt, och man fastnar direkt i den drömlika värld som spelas upp.

Detta var en väldigt personlig film för Fellini själv. Han var själv inne i samma kris som filmens huvudkaraktär, således sitt alter ego, och filmens titel syftar just på hur många filmer Fellini hade gjort innan den här.
Dessutom bevisar filmen att den italienska regissören hade en stor självdistans. Vissa sekvenser i filmen spelas upp, för att senare totalsågas av den fiktiva filmens manusförfattare. Underbart!

Filmen är dessutom en skön drift över filmbranschen överlag och dess märkliga sammansättning som har drar sig till sin spets.
Kvinnor i branschen har en högsta åldersgräns innan dem sätts på gatan och alla inblandade överlag är mer eller mindre galna.

Sammanfattningsvis så kan jag förstå andras kritik över filmen, då den inte direkt är lätt att ta till sig. Men jag kunde ta till mig den utan problem och gillade hur den växte genom filmens gång.
Dessutom så är det förmodligen en film som växer, desto fler gånger man ser den, då man då kan ta in alla detaljer.
 

Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! - 2009-06-28 23:06:04 Ner Upp
Under början av 70-talet till slutet av 80-talet, blommade den australiensiska filmindustrin ut fullständigt och blev välkänt under namnet Ozploitation.

Namnet syftade på filmernas uppbyggnad, nämligen exploitationfilmer med mycket fokus på våld, sex och andra tabun.
Det som urskiljde den australiensiska varianten, från den övriga var dess galenskap. Ja, de flesta inblandade i denna genre var fullkomligt galna och gjorde de mest korkade grejer, för att skapa den ultimata filmen.

Man riskerade livet på skådespelarna, för att skapa en realistisk känsla över det. Till exempel så sköt man i vissa scener med riktig ammunition mot skådespelarna eller höll filmens huvudkaraktär nedsänkt i vatten, upp och ned, utan några som helst säkerhetsåtgärder. Man tänkte minst sagt inte på säkerheten, utan man körde mest på.

Filmerna var riktiga b-filmer, eller skräp-filmer om man tycker det, som idag har fått lite av en kultstatus. Här var det inga fina budskap man skulle få fram, utan det var ren och skär underhållning.

Dokumentären lockade mig inte direkt att ta mig an något film, kanske Mad Max men annars blev jag inte så frälst precis.
Det roliga i filmen, och skrämmande på samma gång, var och ta del av hur man gjorde dessa filmer och hur nära det ibland var att det gick åt pipsvängen. Under vissa sekvenser, vid filminspelningen, kunde det gått riktigt snett.

Dokumentären rekommenderas för er som vill ta del av filmskapande, från sin galnaste sida, och kanske uppskattar ni, till skillnad från mig själv, dessa exploationfilmer, the Australian way.

Trailer:
Not Quite Hollywood at IGN.com

Och självklart när det gäller b-filmer, så är Tarantino med på ett hörn.


V introduces himself to Evey - 2009-06-24 00:26:06 Ner Upp
Ingen tunghäfta här så långt ögat kan nå.

V for Vendetta

Och om du inte riktigt hände med, så finns här en "for dummies"-variant:


The Pacific (Trailer) - 2009-06-22 16:16:55 Ner Upp
Miniserien Band of Brothers, som släpptes under början av 2000-talet, blev snabbt en favorit och hyllades som en av dem bästa krigsserien genom tiderna. Serien skildrades ur ett amerikanskt perspektiv och tog plats i Europa.

Nu är det dags för uppföljaren, The Pacific, som ska börjas att sända nästa år. Den här gången är det händelserna kring Stilla havet som täcks och att döma av trailern så blir det lika snyggt som sin föregångare.


 

Kevin Smith vs. Dogma - 2009-06-20 23:58:40 Ner Upp
Regissören och manusförfattaren Kevin Smith, kanske mest känd för sin debutfilm Clerks, gjorde 1999 en komedifilm vid namn Dogma, som tog sig an ett religöst tema. Detta ledde till kontroverser, då personer inom den katolska kyrkan inte gillade att Smith blandade in religiösa teman i filmen och startade protester mot film vid dess premiär.

Frågan var dock om de själva hade sett filmen, så Smith blev nyfiken och begav sig själv till deras protestaktion.
Detta resulterade i stor komik, en knäpp på näsan åt de religiösa aktivisterna och bevis på att man tydligen inte själv behöver se filmen, för att protestera emot den.




Kan även länka till ett filmklipp, där huvudpersonen själv, Kevin Smith, berättar om händelsen.



Final Cut: The Making and Unmaking of Heaven's Gate - 2009-06-19 23:35:10 Ner Upp
Michael Cimino, ringer det en klocka när du hör detta namn? Efter att han gjorde det hyllade krigsdramat The Deer Hunter, 1978, så låg hela världen under hans fötter. Hans film hade blivit den stora vinnaren på det årets Oscargala, 5 gubbar varav två till Cimino personligen. Han spåddes en lovande framtid och kunde nu göra filmer exakt enligt hans egna direktiv.

Han valde att göra det episka Westerndramat Heaven's Gate, som han själv hade skrivit. Tanken var att det skulle bli en av världens genom tidernas bästa filmer, så regissören och manusförfattaren tog god tid på sig.
Han ville få allting perfekt, så han byggde nästan upp riktiga städer som filmkulisser och tog hur många omtagningar som helst vid varje scen som spelades in. Detta resulterade i att både tiden skenade iväg och filmens budget med den.

När sen filmen hade premiär så sågades den nästan totalt av kritikerna och blev en ekonomisk flopp.
Filmens rykte har på senare tid förbättrats något, mycket tack vare en ombearbetning av filmen gjord av regissören själv.
Heaven's Gate var bland de första filmerna som gjordes om på detta sättet och sedan såldes på nytt under tillägget Director's cut.

Men faktum kvarstår att Heaven's Gate blev en historisk händelse i filmhistorien, förutom den ekonomiska biten i åtanke.
Filmen ledde till att filmbolaget United Artists, skapad av bland annat Charlie Chaplin, gick i konkurs. Dessutom så markerade filmen slutet på Det nya Hollywood, med självständiga regissören som hade kontroll på det mesta. Hädanefter, efter det ekonomiska fiaskot med Heaven's Gate, så stramades filmbranschen upp och filmbolagen fick större makt.

Men det tragiska i allt det här, var att filmen satte stopp på en talangfull filmregissörs vidare karriär.



2004 så lanserades det en dokumentär, vid namn Final Cut: The Making and Unmaking of Heaven's Gate, som berättar hela historien från början och försöker reda ut vad som egentligen hände och vad som till slut gick fel.

Klippet visar den första delen, av totalt åtta. För att sedan fortsätta så är det bara att följa klippen som presenteras i slutet eller hoppa direkt till spellistan.


 

Stanley Kubrick Interview - 2009-06-18 23:27:36 Ner Upp
Stanley Kubrick (mannen, myten, legenden), har med sina visuellt slående och detaljrika filmer, skapat sig en viktig plats i filmhistorien. Många av hans filmer anses tillhöra det absoluta toppskiktet och Kubrick har influerat en mängd olika filmskapare genom tiderna.

Trots detta så har själva personen Stanley Kubrick hamnat lite i skymundan. Men till min stora förtjusning så har jag hittat en intressant intervju från 1966, där Stanley berättar för intervjuaren Jeremy Bernstein lite om sina filmer och sin bakgrund.
Det är en intressant historia som spelas upp och man får reda på många detaljer, som jag i alla fall inte visste om sen tidigare.

Intervjun består av totalt nio delar och jag länkar här till den första delen. För att fortsätta attt se på de följande delarna, så är det bara att följa videolänkarna i slutet av klippet.
Om inte det passar så finns det även en spellista med alla klippen samlade.

På tal om Stanley Kubrick och fakta om honom, så kan jag rekommendera en riktigt bra dokumentär om hans liv, Stanley Kubrick: A Life in Pictures




Bastardi Senza Gloria (Inglourious Basterds) - 2009-06-17 16:29:42 Ner Upp
Ännu en poster har kommit till Tarantinos krigsepos, Inglourious Basterds, och den här gången är det den italienska varianten.
Det är en vackert komponerad poster, som håller hög klass precis som de tidigare (1, 2, 3, 4, 5, 6) som jag har länkat till innan.

Dessutom så gillar jag verkligen den italienska titeln, då det italienska språket är ett oerhört vackert sådant.

(Badtaste.it)
 

Headweb - 2009-06-17 11:57:20 Ner Upp

När både Ipred-lagen infördes och Pirate Bay-rättegången var igång, så började diskussion om lagliga alternativ på nätet. Ena sidan sa att där inte fanns några bra lagliga alternativ i dagsläget och andra påstod att man inte kan konkurrera med gratis.
Vem som har rätt har jag ingen uppfattning om, men faktum är att utbudet idag bland lagliga filmtjänster är skralt, framförallt för mig som inte har ett operativsystem vid namn Windows. Jag kör nämligen själv Ubuntu.

Filmbolagens krav på DRM, det vill säga en form av skydd för filmbolagen, fungerar tydligen enbart via Windows och Internet Explorer.
Kort förklarart så kan man tack vare DRM inte hantera sina digitala inköp hur man vill och dessutom så tar det en viss plats, så kvaliten på filmen blir en aning sämre. DRM är inget jag uppskattar direkt, utan man ska som filmbolag kunna lita på sina kunder. De lagliga tjänsterna måste uppfattas som enkla av sina kunder, annars kommer man inte in på riktigt på markanden.

Det finns annars andra sätt som både är enklare och smidigare att skaffa sina filmer på, dessvärre så är det inte lagligt för tillfället.


Men en av få alternativ på marknaden som fyller mina krav är Headweb. För att få det att fungera på alla operativsystem, så vattenmärker de sina filmer istället för den föråldrade DRM-tekniken. På så sätt så får man ett skydd för filmbolagen och som kund så försämras inte upplevelsen.

De stora fördelarna, förutom operativsystemsoberoende, så kan nämnas själva sidans upplägg som känns både överskådlig och enkel att förstå. Andra fördelar är att man både kan hyra filmen, streama direkt i det medföljande programmet, eller köpa filmen via bittorrentteknik. Ja, man kan faktiskt använda bitttorrentteknik till lagliga saker och är en väldigt användbar teknik.

Upplägget på själva sidan är också likt de illegala alternativen, men ett poängsystem som ger extra poäng till aktiva medlemmar, som man senare kan få gratis film för. Om man köper filmer, så får man även poäng för det man laddar upp till andra.
Detta är ett smart poängsystem som premierar användare som delar med sig och dessutom så skapas det ett aktivt community, som stärker Headwebs varumärke.

Allt är givetvis inte någon dans på rosor, utan visst finns det nackdelar. Den stora nackdelen för tillfället är det skrala utbudet. Tyvärr så är den stora boven i dramat filmbolagen, som inte vågar ge ut sina filmer utan något DRM-skydd.
Men man har ändå lyckats knyta kontakt med ett antal filmbolag, och katalogen växer vecka till vecka.
En annan nackdel är priset, som förtillfället är lite för högt. Max 20 kronor för ett hyrfilm och 60 kronor för en köpfilm känns lagom. Dessutom så finns inte båda alternativet, hyr och köp, med på särskilt många filmer på sidan.
Jag skulle även vilja se en prenumerationtjänst på sidan.

Men det är ändå den bästa lagliga sidan för tilfället, så följ länken nedan (bilden) och spana in Headweb för dig själv. Man måste ju kunna ge de lagliga digitala alternativ en ärlig chans.

Kan även passa på att länka till en intervju med Headwebs grundare Peter Alvarsson, som berättar lite om sidan och hur den uppstod.




Att döda ett barn - 2009-06-15 14:01:27 Ner Upp

Alexander Skarsgård har på senare tid seglat upp till en av Sveriges största skådespelarexporter, med stora roller i hyllade TV-serier såsom True Blood och Generation Kill. Detta är ganska välkänd vid det här laget, men något som däremot är mindre känt är att Alexander även har stått som regissör och författaren till en prisvärd kortfilm, tillsammans med kompisen Björne Larson.

Filmen i fråga är Att döda ett barn, från 2003 och den är baserad på en novell, skriven av Stig Dagerman, med samma namn.
Titeln är ganska beskrivande och berättelsen tar upp hur personer i barnets närvaro hanterar situation och känslorna som följer.

Texten väcker många frågor och anses vara lite av ett svenskt litteraturmästerverk. Det som dock inte är så välkänt idag kanske, är att novellen var ett beställningsjobb av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, för att få oss svenskar att tänka på hastigheten när vi är ute och kör.

Men den konstnärliga och litterära biten var så betydande i detta textstycke, att den senare kunde stå på egna ben och vara en fängslande berättelse i sig själv.
När man läser novellen idag, så är det inte många som direkt tänker på dess ursprungliga syfte, utan man njuter i fulla drag av det litterära språket och novellens upplägg.

Så se och begrunda denna kortfilm, men ett tips är att även läsa novellen.

Novellen Att döda ett barn




The 8 rules of Fight Club - 2009-06-13 16:08:42 Ner Upp

Fight Club
 

Du rififi chez les hommes - 2009-06-12 01:20:38 Ner Upp

Du rififi chez les hommes

Heist-filmer är någonting som ligger mig varmt om hjärtat och jag missar helst inte en riktigt bra sådan, med det spänninsmomentet som skapas vid planeringen och utförande av en riktigt bra kupp på den vita duken.
Genom åren så har jag fått ta del av några riktigt fina varianter av denna genren, såsom Heat, Reservoir Dogs och The Usual Suspects. Alla dessa har en gemensam nämnare och det är nämligen den här filmen från 1955.

Denna franska film noir, är lite av urmodern till alla heist-filmer och håller fortfarande till dagens datum. Filmens intrig är väldigt välgenomtänkt och alla scener ger sitt speciella bidrag till det slutgiltiga resultatet. Allt från de inblandade karaktärernas bakgrundshistoria, deras sammankoppling med varandra och hur det senare resulterar i en av filmhistoriens mest välgenomarbetade inbrottssscen. Den 30 minuter långa, och knäpptysta, inbrottsscenen är filmkonst ur den högre skolan och känns väldigt naturlig att beskåda.

En liten rolig detalj med den här scenen, är att den är så väl genomarbetad att den senare gav filmen problem vid lanseringen. Filmen blev förbjuden i ett antal länder, just för att den var för detaljerad och för beskrivande. Den uppfattades nästan som en instruktionsbok för inbrott och ledde oundvikligen till flera verkliga sådana, med filmen som inspirationskälla.
Filmen, eller boken snarare, har till och med givit namn åt en viss typ av inbrott, där man genomför själva intrånget precis som huvudkaraktärerna i filmen.

Själva filmen som sådan innehåller allt som en riktig film noir ska göra. Karaktärena, miljöerna och intrigen, allt paketerat till en fint filmpaket färdigt att servera. Filmen gjordes på en låg budget, men om man har en bra historia och stort kunnande bakom sig, så klarar man sig bra även med detta. Det var till och med så att regissören, Jules Dassin, fick hoppa in och agera i en av filmens större roller. Detta på grund av att den som var tänkt till rollen, hoppade av precis innan inspelningen och man hade inte råd eller tid att anlita en ny skådespelare för rollen.

Sammanfattningsvis så är detta en bit filmhistoria, en av de bättre film noir-skapelserna, och är ett måste för en riktig filmälskare.
 

YouTube-tips #8 - 2009-06-10 11:28:05 Ner Upp

Som filmintresserad så är det alltid trevligt att ta del av andra likasinnades åsikter om olika filmer. Man kan annars bli lätt insnöad på sina egna kriterier och fastna i samma tankebanor framöver, vilket aldrig blir roligt i längden med samma åsikter hela tiden.

Spill.com är ju sådana grabbar (såklart?), som är genuint filmintresserad och gärna delar med sig av sina uppfattninigar. Fast det är inga recension i den vanliga bemärkelsen, utan mer fyra (oftast) killar som sitter ner och snackar skit om den senaste filmen som kollade på.
Diskussionerna kan te sig i helt olika riktningar, beroende på deras humör, och kan innehålla allt från viktiga frågor, till ganska banal sådana.

I slutändan däremot är det frukansvärt underhållande, och den animerade stilen som presenteras, stärker och kan ibland förhöja slutintrycket avsevärt.



Klippet som jag vill visa är den senaste recension om filmen The Hangover, som verkar vara en grabbig sådan som klippt och skuren för spill-gänget.

YouTube-tips


Filmquiz - 2009-06-07 13:09:01 Ner Upp

Att visa sina filmkunskaper är alltid en trevligt detalj som filmintresserad och så kallade filmquiz är då ypperliga tillfällen att kunna briljera sina kunskaper på.

Filmquiz.se är uppbyggt kring en stor mänd olika frågor på olika teman, där man antingen kan utmana sina kompisar på enskilda utmaningar eller gå med i den stora filmligan, där man kan gå upp och ner i olika seriedivisioner.

Så jag tycker nog att det är dags att anmäla sig på sidan och visa vad man går för. Känner ni för att bli besegrade så är det bara att kontakta mig, så kan vi nog ordna det på något sätt.

David Carradine (1936-2009) - 2009-06-05 11:07:27 Ner Upp
R.I.P.




Filmmusik (Spotify) - 2009-06-03 21:00:12 Ner Upp
Musik på film är något alldeles extra och har förmågan att förstärka den mest konventionella scenen till något alldeles extra. Givetvis med rätt urval av musikaliska ljudvågor. Filmmusik finns i en mängd olika kategorier, allt från specialskriven sådan till återvinning av gamla hitdängor eller mer klassiska kompositioner.

Jag har själv komponerat ihop en liten spellista med mina filmmusiksfavoriter genom tiderna, via det välkända musikprogrammet Spotify.
Det är en salig blandning med allt från rapp till klassisk musik och även en blandning av olika sorters filmgenrer. Av förklarliga skäl finns där mycket Tarantino- och Kubrick-relaterat, men där ska förhoppningsvis finnas något för alla smaker. Musikgeniet Ennio Morricone (bild) måste givetvis vara med på ett hörn.

Kraven jag försöker hålla mig till är att musiken ska på något sätt känneteckna en hel film (oftast förtextmusik brukar räknas in här) eller känneteckna en viss specifik scen ur en film.

Vill du undersöka denna spellista vidare är det bara till att trycka på play-knappen här nedan.
Vet du inte vad Spotify är för något? Låt då farbror Wikipedia hjälpa dig.
Har du inte tillgång till någon invite till programmet än? Hör i så fall av dig till mig så fixar vi det.



Spellista - David Lynch
Spellista - Stanley Kubrick
William Shatner och musiken
Music Maestro: Topp 5 musikfilmer


Daft Punk's Electroma - 2009-06-02 12:34:28 Ner Upp

Daft Punk's Electroma

Musikduons första "riktiga" spelfilm och vilket konstverk det resulterade i.
Filmens intrig handlar om två robotar som desperat försöker att bli människor, men blandat resultat.

Men det är inte här som filmens stora tyngdpunkt ligger, utan det är snarare en blandning mellan olika komponenter, bildkompositionen kombinerat med ljud, filmens intrig och karaktärer, som skapar en nästan poetiskt och oerhört vacker film.

Trots att filmen saknar dialog, så byggs filmen upp på ett sådant snyggt sätt att man verkligen känner för dess karaktärer. Filmen är både rörande och magiskt i sitt sätt att ta an en historia och berätta den.

Electroma är en väldigt tålamodskrävande film, vilket kan avskräcka en del. Men för dem som vet om detta innan och gillar mer succesivt uppbyggda filmer, istället för konstant pang-pang, så är detta ett alternativt värt att spana in.

Det som urskiljer sig mest i filmen är dess mycket slående visuella stil, där man verkligen kan anamma uttrycket att alla filmens bildrutor kan ramas in och sättas upp på väggen. Så snyggt är det och filmens sista sekvens, The Burning Man, är något av det vackraste jag har sett någonsin i en film.
 

RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se