Four Lions - 2010-11-09 20:14:23 Ner Upp

Four Lions
Att på film porträttera kontroversiella och högst aktuella ämnen är en svår nöt att knäcka. Hur mycket ska man våga visa, vilken ton ska filmen ha och hur väl kommer filmen fungera i "backspegeln" när det aktuella ämnet har kallnat och lagts till handlingarna? På lyckade filmer med detta tema såsom Chaplins Diktatorn och Kubricks Dr. Strangelove går det minst ett dussin misslyckade som idag är sedan länge bortglömda. Vilken väg kommer Four Lions ta och var kommer den att placera sig i filmhistorien?

Four Lions handlar om ett gäng självmordsbombande terrorister i Storbritannien som mitt i sitt vardagliga bestyr samtidigt försöker få ihop pusslet kring att föra fram sitt budskap, ta fram den ultimata bombplanen och att använda rätt utrustning till genomförandet av denna. Men även att försöka bemästra den ädla konsten i att göra en skräckinjagande och hotfull hemmavideo för att sprida sitt budskap med.Likt tidigare nämnda filmer (Diktatorn och Dr. Strangelove) tar sig filmens regissör och manusförfattare Christopher Morris, med sina manuskollegor, sig an uppgiften ur det komiska perspektivet. Detta är både välbehövligt och grundläggande för att man ska orka ta sig till dess budskap. Komiken har en betryggande förmåga att distansera sig från filmens allra mörkaste ämne, men detta tillvägagångssätt möjliggör även att man kommer närmare dess huvudkärna. Det komiska täcket lindar in filmens mörka budskap i en falsk trygghet, vilket gör att det hela upplevs som helt ok trots allt och att man vill se mer.

Four Lions är på många sätt och vis en briljant satir som tydligt för fram det absurda med terrorism, västvärldens syn på terrorism, men framförallt västvärldens (o)förmåga att hantera dessa problem på ett bra sätt. Man lyckas här få en skön mix av skämt som är riktigt roliga med tragikomiska skämt som nästan fastnar i halsen. Detta gör att trots det roliga och ibland farsartade upplägget tappar filmen aldrig sitt bakomliggande budskap. Filmen blir ett ovanligt nyanserat porträtt av ett globalt problem där alla inblandade är förlorare.

Jag vet ändå inte riktigt var jag har Four Lions idag eller om den kommer att växa eller sjunka vid en omtitt. Men för temat och diskussionerna filmen för upp kan jag starkt rekommendera den.


Kommentarer Ner Upp
Pladd - 2010-11-09 21:27:45

Tack för tipset! Den verkar väldigt intressant. Humor är ett bra sätt att ta sig an svåra frågeställningar, både som tittare och som filmskapare. Även om det lätt blir att budskapet inte alltid går fram, som du också poängterar i inlägget.

Jojjenito - 2010-11-09 22:43:25

Jaha, ytterligare en film som man ska behöva se på den kommande filmfestivalen i Stockholm. Åh, vad jobbigt. ;-)Hmm, den passar faktiskt in i mitt program så det är mycket möjligt att den kommer att ses på festivalen. Återkommer med recension i såna fall.

BlueRoseCase - 2010-11-10 08:35:55

Denna film har helt gått mig förbi. Låter riktigt intressant, tack för tipset!

Sofia - 2010-11-10 10:10:19

Läste om den här tidigare, men den recensenten var inte lika imponerad som du. Så nu finns det i alla fall en anledning att fundera på en titt ;) Det är svårt, å ena sidan börjar det bli lite övermäktigt med alla terroristfilmer i alla möjliga och omöjliga vinklar, å andra sidan är det ett viktigt och synnerligen aktuellt ämne.

Fiffi - 2010-11-10 22:13:44

Intressant! Den hamnar definitivt på min ska-se-lista.Fasiken, den är höööööög nu ;D

RJ - 2010-11-11 16:28:59

Bra text! Har hört en del om den här filmen, den låter intressant.

lovisa - 2010-11-11 20:56:52

sv: haha det blir en vanesak:)

Peter -[MovieShine]- - 2010-11-16 16:20:22

Nja den föll inte mig i smaken..


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se