The Dark Knight Rises - 2012-07-29 21:33:00 Ner Upp

Postad bild

The Dark Knight Rises

Då var det till slut dags för Christopher Nolan att få avsluta sin egen Batman-saga. En saga som har skaffat sig en rejäl dos trogna anhängare genom sina mörka och (i sammanhanget) realistiska stil. Frågan är om kraften och motivationen finns kvar för en naturlig tredje del i sagan om den mörkklädde hjälten, eller om det är pengarna som lockar för mycket.

 

The Dark Knight Rises utspelar sig åtta år efter föregående film. Vare sig Bruce Wayne (eller hans alter ego) har synts till sedan Harvey Dents olycka i slutet av den andra filmen och lugnet har så sakteliga börjat infinna sig i Gotham. Behövs Batman längre i detta stadie eller snarare, finns han ens kvar ifall behovet skulle finnas? Ett behov som snart tydligt visar sig uppstå.

 

Postad bild

 

Mina förväntningar var oundvikligen höga på den här filmen. Dels för att jag har uppskattat stort de tidigare filmerna i serien, men även för att Batman i sig har varit min favorit bland de maskerade hjältarna sedan barnsben. Till min stora glädje visar det sig att mina förväntningar infriar sig.

 

The Dark Knight Rises är både en lång och till en början långsam film som tar god tid på sig att bygga upp sin historia och presentera sina karaktärer. Tempot är så pass långsamt och informationsdensiteten så hög att risken är hela tiden påtaglig under filmens första halva att hamna i "seghetsträsken". Men precis innan jag själv börjar koppla bort från historien händer något, en ny växel läggs i och plötsligt stegras intensiteten i filmen successivt mot en superb avslutning. En avslutning där allt ifrån den långsamma inledningen hamnar på sin plats.

 

Postad bild

 

Hela skådespelarensemblen gör bra ifrån sig, musiken är återigen spännings- och atmosfärskapande och fotot (plus de visuella effekterna) är utsökt. Överlag genomsyras The Dark Knight Rises (likt hela Nolas trilogi) av ett högt produktionsvärde som genom mer praktiska specialeffekter ger en extra känsla av realism. En känsla som mer påtagliga datorgenererade specialeffekter inte hade lyckats klara av.

 

Även om The Dark Knight Rises är en utmärkt film på egen hand, kan man inte undvika att ta vara på tillfället att recensera hela trilogin nu när den är avslutad i och med den här filmen. Det regissör/manusförfattare Nolan, med sina medarbetare, har lyckats med konsekvent genom hela filmserien är att bygga upp karaktärer man känner något för, vilket gör att hoten de ställs mot blir än mer påtagliga. Det som också fungerar bra är att både Batman Begins och The Dark Knight fungerar bra både som fristående filmer och som bidrag till en större helhet.

 

En helhet som avslutas snyggt och prydligt i och med denna avslutande del. För även om The Dark Knight Rises fungerar för sig själv är filmens största bedrift att få och kunna avsluta en gedigen filmtrilogi rakt igenom. En trilogi där Christopher Nolan lyckades knyta den berömda säcken och det med den äran.

 


Prometheus - 2012-07-01 16:52:00 Ner Upp

Postad bild

Prometheus

Är det en historia med stark koppling de tidigare Alien-filmerna eller något helt nytt som enbart utspelar sig i samma universum? Ska Noomi Rapace dra det tyngsta lasset och bli den nya Ripley? Diskussionerna om Prometheus sattes snabbt igång ju mer (eller snarare mindre) man fick reda på om filmen. Faktumet att regissören Ridley Scott med den här filmen skulle återvända till både Alien-serien och "sci fi"-genren var förmodligen den enskilt största snackisen på förhand och det som skapade störst förväntningar på filmen. Fast som Spindelmannen nästan har lärt oss så: "Med stora förväntningar tillkommer det ett stort ansvar att kunna leverera". Frågan är om Prometheus lyckas göra det.

 

Prometheus tar sin början på jorden där två forskare (spelad av Noomi Rapace och Logan Marshall-Green) utforskar förhistoriska grottor av olika slag och hittar där ett intressant samband kring mänsklighetens ursprung. Snart tar en rymdexpedition vid med målet att utforska och försöka bringa klarhet kring dessa fynd. Och den som känner till sin Alien-filmserie vid det här laget vet att härifrån förändrar sig saker och ting snabbt i historien till det värre. Frågan man själv bör ha besvarat innan man börjar se filmen är hur man ska se den. Ska man se den som en direkt koppling till de tidigare filmerna i serien eller något fristående? Kan man ha överseende med att allt kanske inte riktigt hänger ihop med varandra och istället försöka njuta fullt ut av just den här berättelsen?

 

Postad bild

 

Själv försökte jag hitta någon form av mellanväg när jag såg filmen. Alltså att fokusera och försöka fångas med av den här enskilda historien och i små detaljer lite här och var under filmens gång hitta gemensamma referenspunkter med de tidigare filmerna. En kompromiss som visar sig fungera helt ok för mig. Förmodligen kan mycket av hur man uppskattar Prometheus ligga i hur man bestämmer sig att återkoppla, och vad man själv har för relation, till de tidigare filmerna.

 

Den främsta anledningen för mig att jag har svårt att fullständigt koppla ihop filmerna med varandra är Prometheus visuella stil. Filmen är vacker och estetiskt tilltalande med sina effektfulla datoreffekter och tekniska prylar inbyggda i historien. Just det tekniskt fulländliga här gör att skillnaden blir påtaglig att det har gått mer än trettio år sedan den första Alien filmen gjordes (som egentligen utspelar sig efter

Prometheus). En förklaring i historien till den tekniska skillnaden kan tänkas vara att nyhetens behag kring rymdresor har lagt sig därav mindre investerade pengar (jämför med verklighetens Apollo-resor), men den naturliga kopplingen finns där ändå inte riktigt för mig.

 

En annan sak är karaktärerna i sig på rymdfarkosten Prometheus. Hela ensemblen gör bra ifrån sig där främst Noomi Rapace och Michael Fassbender, som androiden David, utmärker sig extra. Problemet jag har är känslan av att det ytterst handlar om arbetare som enbart gör sitt jobb, som ursprungsfilmen gjorde så bra, infinner sig inte riktigt. Man lär inte känna karaktärerna och deras arbetsuppgifter här på samma djup som i Alien och därför bryr man sig inte lika mycket om ifall det händer dem något under filmens gång.

 

Postad bild

 

Prometheus har  egentligen allt som kännetecknar en bra film. Bra skådespelare, bra regi, vackert foto och stämningsfull atmosfär filmen igenom. Det största problemet som filmen dock har, och det som drar ner den, är dess manus. Manuset presenterar den ena intressanta detaljen efter den andra, men kopplingen dem emellan till en större helhet finns inte. En alltför fragmenterad historia blir det oundvikliga resultatet och det är påtagligt att flera manusförfattare har arbetat på manuset under årens lopp. Det fungerar för en övergripande historia, men så fort man börjar undersöka hur allt hänger ihop lite närmare börjar frågorna hopa sig snabbt (OBS! Spoilers).

 

Trots sina brister har Prometheus sina fördelar och en film som uppmanar till diskussion, och en extra titt för att försöka pussla ihop hur allt hänger ihop, uppskattar jag. Det stora problemet är att filmen är kopplad till Alien (till viss mån även Aliens) och de tillhör båda mina absoluta favoritfilmer. Alltså har Prometheus stora hål att fylla och som filmen delvis klarar av. Tyvärr innehåller manuset för många av de kvarvarande hålen för att jag ska vara helt nöjd.

 


RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se