The Dark Knight Rises - 2012-07-29 21:33:00 Ner Upp

Postad bild

The Dark Knight Rises

Då var det till slut dags för Christopher Nolan att få avsluta sin egen Batman-saga. En saga som har skaffat sig en rejäl dos trogna anhängare genom sina mörka och (i sammanhanget) realistiska stil. Frågan är om kraften och motivationen finns kvar för en naturlig tredje del i sagan om den mörkklädde hjälten, eller om det är pengarna som lockar för mycket.

 

The Dark Knight Rises utspelar sig åtta år efter föregående film. Vare sig Bruce Wayne (eller hans alter ego) har synts till sedan Harvey Dents olycka i slutet av den andra filmen och lugnet har så sakteliga börjat infinna sig i Gotham. Behövs Batman längre i detta stadie eller snarare, finns han ens kvar ifall behovet skulle finnas? Ett behov som snart tydligt visar sig uppstå.

 

Postad bild

 

Mina förväntningar var oundvikligen höga på den här filmen. Dels för att jag har uppskattat stort de tidigare filmerna i serien, men även för att Batman i sig har varit min favorit bland de maskerade hjältarna sedan barnsben. Till min stora glädje visar det sig att mina förväntningar infriar sig.

 

The Dark Knight Rises är både en lång och till en början långsam film som tar god tid på sig att bygga upp sin historia och presentera sina karaktärer. Tempot är så pass långsamt och informationsdensiteten så hög att risken är hela tiden påtaglig under filmens första halva att hamna i "seghetsträsken". Men precis innan jag själv börjar koppla bort från historien händer något, en ny växel läggs i och plötsligt stegras intensiteten i filmen successivt mot en superb avslutning. En avslutning där allt ifrån den långsamma inledningen hamnar på sin plats.

 

Postad bild

 

Hela skådespelarensemblen gör bra ifrån sig, musiken är återigen spännings- och atmosfärskapande och fotot (plus de visuella effekterna) är utsökt. Överlag genomsyras The Dark Knight Rises (likt hela Nolas trilogi) av ett högt produktionsvärde som genom mer praktiska specialeffekter ger en extra känsla av realism. En känsla som mer påtagliga datorgenererade specialeffekter inte hade lyckats klara av.

 

Även om The Dark Knight Rises är en utmärkt film på egen hand, kan man inte undvika att ta vara på tillfället att recensera hela trilogin nu när den är avslutad i och med den här filmen. Det regissör/manusförfattare Nolan, med sina medarbetare, har lyckats med konsekvent genom hela filmserien är att bygga upp karaktärer man känner något för, vilket gör att hoten de ställs mot blir än mer påtagliga. Det som också fungerar bra är att både Batman Begins och The Dark Knight fungerar bra både som fristående filmer och som bidrag till en större helhet.

 

En helhet som avslutas snyggt och prydligt i och med denna avslutande del. För även om The Dark Knight Rises fungerar för sig själv är filmens största bedrift att få och kunna avsluta en gedigen filmtrilogi rakt igenom. En trilogi där Christopher Nolan lyckades knyta den berömda säcken och det med den äran.

 

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se