The Visions of Stanley Kubrick - The Shining - 2010-04-24 14:43:26 Ner Upp

En film består främst av det vi ser och hör på skärmen framför oss, men det kan vara så mycket mer. Stanley Kubrick har tagit tillvara på detta faktum och lagt till flera lager i sina filmer som gör att olika detaljer kan symboliserar flera olika saker. Varje gång man återkommer till en film av Kubrick så hittar man nya detaljer och upplevelsen av filmen stärks, snarare än att man känner att "detta har jag sett förut".

Denna "känsla" är en viktig detalj i Kubricks filmskapande. Man kanske inte riktigt vet vad för historia man får ta del av och vad det egentligen handlar om, men man "känner" att det är något speciellt. Det är inte så lätt att släppa filmen i första taget och man vill få reda på vad som händer härnäst. Förövrigt något som även regissören David Lynch är bra på.

Dokumentären "The Visions of Stanley Kubrick - The Shining" tar upp lite kring denna aspekt av Kubricks filmskapande och hur han gjorde för att uppnå detta. Första delen av två följer nedan och jag skulle vilja avsluta med ett citat från Kubrick själv som sammanfattar det hela perfekt.

"A film is - or should be - more like music than like fiction. It should be a progression of moods and feelings. The theme, what's behind the emotion, the meaning, all that comes later." - Stanley Kubrick



The Visions of Stanley Kubrick - The Shining 2/2

 


Kommentarer Ner Upp
D-RL - 2010-04-28 11:02:35

Trevlig dokumentär. Har en annan om inspelningen av The Shining med bakom-kameran-material. Vet inte om den finns på Youtube, men det är värt att leta efter den.

/D


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se