Filmåret 2010 - 2011-01-01 16:57:00 Ner Upp

Då är det återigen dags - likt 2008 och 2009 - att kolla igenom det gångna filmåret och begrunda. Vilken film var bäst och vilka ska man eventuellt undvika?
Kommentera gärna om det är någonting du inte håller med om.

Årets svenska film:
Recension
Cornelis - En väl genomarbetad film om en intressant person. Skönt också och se att det inte behöver vara samma gamla skådespelaransikten hela tiden, i svenska filmer, för att resultatet ska bli bra.

Årets blockbuster:
Recension
Inception - När Christopher Nolan gör film nu för tiden verkar världen både stå stilla och vänta ivrigt. Inception var ett starkt bevis på att stora blockbusters inte per automatik behöver betyda dumaction eller romantik.

Årets good guy:

Sheldon, I'm Here - Ett starkt bevis på att även robotar kan ha känslor.

Årets bad guy:

Gru, Despicable Me - Det spelar ingen roll hur dina ondskefulla planer ser ut, hur stort ditt hemliga labb är eller hur många små gular gubbar du har skapat för att jobba åt dig. I slutändan visar det sig ändå att du har ett hjärta, men Gru hade i alla fall förmågan att inte tappa sitt rykte som bad guy på vägen.

Årets roligaste film:
Recension
Four Lions - Bygger vidare på konceptet att en bra komedi även ska ha en förmåga att våga säga något om vår samtid och inte undvika de kontroversiella ämnena. Något ojämn, men i sina ljusaste stunder är Four Lions briljant.

Årets läskigaste film:
Recension
The Ghost Writer - Inte läskig enligt standardmallen, utan snarare den filmen med tätast atmosfär under året. Med små medel lyckas Polanski och hans filmteam bygga upp en tät spänning som bibehålls filmen igenom.

Årets tårdrypare:

I´m here - Spike Jonzes lågmälda, vackra, stämningsfulla och framförallt rörande kortfilm om kärleken mellan två robotar.

Årets adrenalinkick:

Daft Punk, TRON:Legacy - Förmånen att se men framförallt höra robotduon Daft Punk i TRON:Legacy gav mig både gåshud och en adrenalinkick. Soundtracket lär gå varmt hemma hos mig för en lång tid framöver.

Årets familjefest:
Recension
Toy Story 3 - Pixar har gjort det igen. Just när jag själv hade gett upp hoppet om att deras segerrad kunde fortsätta, visar dem att en tredje del i en filmserie inte behöver betyda brist på fantasi och ett för starkt pengabehov. Istället kan det bli en naturlig fortsättning på historien och även en fin avslutning på en trilogi.

Årets snyggaste film:

TRON:Legacy - När 3D-effekterna var en besvikelse, visar den uppbyggda digitala världen sin styrka och bevisar samtidigt att sterila framtidsvisioner inte är detsamma som tråkiga och opersonliga sådana.

Årets par:

Buzz och Woody, Toy Story 3 - Det var en härlig upplevelse att få återse radarparet Buzz och Woody på den vita duken. De har med åren och filmerna blivit som ett gammalt par, men respekten och vänskapen mellan de två återstår alltid i slutändan.

Årets regissör:

Christopher Nolan, Inception - Det går inte och undvika att herr Nolan har lyckats skapa en trogen fanbase genom åren och med det även förväntningar på varje film han gör. Med sin integritet lyckades han med Inception berätta en historia som trollband och samtidigt lekte med sin publiks fantasi. Att han dessutom inte slentrianmässigt hoppade på det snart urspårade 3D-tåget hedrar honom.

Årets manliga prestation:

Joaquin Phoenix som sig själv i I´m Still Here
Trots att hans besult om att göra en mockumentär om sig själv som misslyckad rappare kan förstöra hans kommande karriär, hedrar det honom att han vågade göra det för någon osäkert projekt som han kände starkt för.

Årets kvinnliga prestation:

Chloe Moretz, Kick-Ass - Moretz kaxiga prestation som Hit-Girl blev mångas stora behållning från en av årets mest hypade filmer. Två roliga detaljer var att det var hennes mamma som tyckte att hon skulle tacka ja till rollen och att Chloe själv inte fick se filmen på bio.

Årets genombrott:

Justin Timberlake som skådespelare i The Social Network.
Jag var till en början ytterst tveksam till Finchers val som Napstergrundaren Sean Parker, men Justin bevisade snabbt att jag hade fel. Men sin avslappande och till synes naturliga känsla för skådespeleriet kan herr Timberlake nog se fram emot fler trevliga roller i fortsättningen.

Årets bästa film:
Recension
Toy Story 3 - En fin och rörande avslutning på en filmserie som har hängt med mig sedan barnsben. I en härlig blandning av nostalgi och i grunden riktigt bra film drar Pixars årets längsta strå hos mig.

Årets sämsta film:

Trollkarlens lärling - Nicolas Cage verkar inte har turen med sig när jag ska till och sammanfatta det gångna året, trots att jag i grund och botten gillar honom. Den här filmen var dock en stor "jaha"-upplevelse som snabbt glömdes bort och som inte lyckades engagera mig en enda gång under filmens speltid.

Årets "den-har-vi-hört-förut":

3D är passé - Lika snabbt som jag trodde på teknikens fördelar (läs: förra året), lika snabbt insåg jag också att det var inte många som använde tekniken med samma kärlek och respekt som Cameron gjorde med Avatar. Under 2010 har 3D-tekniken snarare förknippats med högre biljetterpriser, som en gimmick eller oskärpa, snarare än en förhöjd filmupplevelse.

Årets utstyrsel:

Nunneklädseln från The Town.
I stark konkurrens med Skeletor- och Hockey-maskerna från samma film, drar nunneklädseln det längsta strået. En perfekt kombination mellan trygghet, skräckinjagande, gammalt och nytt på en och samma gång. När man ska råna banker bör man göra det med stil, vilket Ben Affleck och hans kumpaner i filmen har tagit väl tillvara på.

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se