Batman - en jämförelse på vita duken - 2009-02-19 14:59:15 Ner Upp
Karaktären Batman skapades 1939, av Bob Kane, och har under årens lopp växt till sig och blivit en av serievärldens absolut mest populära serietidningskaraktär genom tiderna. Populäriteten ledde, som så många gånger förr, till att det skulle slås på stort och filmer med den populära hjälten började poppa upp lite här och var.

Det fanns tidigt TV-serien om den maskerade hjälten, men det var först 1966 som den första långfilmen, Batman the Movie, kom upp och då axlade Adam West rollen som Bruce Wayne/Batman. Den senaste filmen om Batman var The Dark Knight från förra året, där Christian Bale spelade Bruce/Batman.

Men mycket har förändrats under tidens lopp och jag tänkte här göra en liten jämförelse mellan de olika långfilmsstadierna och se vad det är som karaktiserar de olika stadierna.
Jag har hittat olika trailers för de olika epokerna, där ljudet är från The Dark Knight (Trailer #1).
Schumachers filmer är inte med i jämförelsen, för dem försöker jag fortfarande glömma.


Batman: The Movie (1966)

Under det glada 60-talet så långfilmsdebuterade Batman i filmen, med det väldigt kreativa namnet, Batman: the Movie. Rollen som den maskerade hjälten spelade av Adam West, som idag kanske mest är känd som borgmästaren i Tv-serien Family Guy, där han spelar sig själv.

60-talets Batman, som senare även inkluderade en TV-serie, kännetecknas av sin komiska karaktär och inte alls så mörk som vi i dagens läge tänker på när vi hör ordet Batman.
Här tog man inte sig själv på så stort allvar och slutresultatet är riktigt underhållande.
Filmen, tillsammans med TV-serien, har idag fått kulstatus och det tycker jag den väl förtjänar.

Batman (1989)
Efter en frånvaro från den vita duken, så kom Batman till slut tillbaka i och med Tim Burtons film från slutet av 80-talet.
Här är den ljusa och komiska karaktär som bortblåst, och istället blivit ersatt av en mörk och dyster stämning.

I och med Frank Millers seriealbum The Dark Knight Returns, från 1986, så skrevs historien om Bruce Wayne om och blev mer mörkare. Detta tog Burton tillvara på och tillät även på detta sätt mer djup åt karaktären.
Gothams gator är fantastiska snygga i sin gothiska stil.

Filmen blev så populär så att det kom en uppföljare (Batman Returns) tre år efter, som fortsatte sagan.
Det var till och med tänkt att Tim Burton även skulle göra Batman Forever, men han och filmbolaget kom inte överrens och projektet lades på is.
Senare tog regissören Joel Schumacher upp det planerade projektet igen och där lämnar vi den historien.

The Dark Knight (2008)
Efter filmen Batman & Robin, så verkade karaktären Batman äventyr på den vita duken vara till sin ända.
Ingen producent eller regissör verkade vara intresserad av Gotham och dess värld, och under en lång tid framöver så blev allt tyst. Man ville inte ta upp Batman till ytan igen efter fiaskot med nyss nämnda film.

Fast regissören Christopher Nolan ville något helt annat.
År 2005 så kom filmen Batman Begins upp på biograferna runt om i världen och publiken förvånades över hur Batman skildrades i denna.
Man fick en mer realistisk framtoning av karaktären och hans värld, och hela bakgrundshistorien till den maskerade hjälten presenterade på ett logiskt sätt som biopubliken inte hade tagit del av innan.

Succén var ett faktum och en uppföljare verkade vara oundviklig, och mycket riktigt så var det dags igen 2008 med filmen The Dark Knight.
Den här filmen byggde vidare på Begins och vidareutvecklade konceptet. The Dark Knight uppbyggnad var mer lik en klassisk Batman-film, fast här gavs ett större utrymme för ett psykologiskt djup, som inte infann sig hos sina föregångare (Begins exkluderat). Detta tillsammans med fina skådespelarprestationer, framförallt från Heath Ledger men även Aaron Eckhart och Christian Bale, och den totala succén var ett faktum.Och vilken epok jag gillar mest?
Alla har sin charm och sin speciella karaktär som gör alla sevärda.
Men totalt sätt så får nog bestämma mig för Nolans filmer, som presenterar en mer komplex värld och de innehåller flest intressanta karaktärer.

Fast varför måste man ta allt så seriöst och välja något när man kan se allt? För att citera Ledgers Joker:
Läs även gärna min Batman-recension.Titta gärna på CineMassacre´s "Bat-A-Thon", där James Rolfe går igenom de flesta av Batmans äventyr på den vita duken.
Del 1
Del 2
Del 3
 


Kommentarer Ner Upp
syster - 2009-02-19 16:20:21

sv: yääs, har satt in pengarna nu! btw, ang. utmaningen så tänkte jag att du kankse ändå bara hade filmbilder i dina mappar ;) hähä.. du kan få utmaningen i BD!


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se