Quentin Tarantino-tema - 2008-05-30 22:06:34 Ner Upp
Efter en sökning på den stora videocommunityn - som i dagligt tal brukar kallas för YouTube - så hittade jag några intressanta intervjuer med regissören, manusförfattaren och skådespelaren, Quentin Tarantino.

Varje intervju är på ungefär en timme, där Tarantino sitter och pratar om sina filmer, och lite hur hans tankegångar gick i samband med - tillsammans med talkshowsvärden Charlie Rose. Samtalen berättar en intressant historia om Quentin Tarantino och hur hans arbete har påverkat andra, men framförallt sig själv.

Intervju #1

Den första intervjun genomfördes samma år som filmen Pulp Fiction kom ut. Här berättar Quentin Tarantino lite om hur han lyckades att bli den stora filmregissören som många kända skådespelare ville jobba med. Även hans inspirationskällor dyker upp och det märks att han är, precis som han själv säger, en riktig filmnörd.

Den intressantaste delen tyckte jag var när Quentin pratade om sin barndom och hur filmen inspirerade honom redan som en liten grabb.


Intervju #2

Den andra intervjun genomfördes 1997, samma år som filmen Jackie Brown kom ut. Quentin Tarantino har här fått lite perspektiv på Pulp Fiction - filmen som gjorde honom till en superstjärna.

Han pratar givetvis mycket om Jackie Brown och hur han arbetade ifrån en idé till färdig film. Men han pratar även om sin skådespelarkarriär och hur han ser på den; vilka mål han har med sitt skådespeleri och hur han ska kombinera det med sin regissörskarriär. Det diskuteras också mer om filmens betydelse i hans liv; varför han blev regissör och hur hans status som regissör har ändrats under åren sedan Reservoir Dogs.


Intervju #3

Den tredje intervjun genomfördes mellan filmerna Kill Bill Vol. 1 och Kill Bill Vol. 2.
Samtalet handlar här först om den kommande, avslutande delen av Kill Bill-sagan och hur det gick till när Kill Bill splittades upp till två filmer. Tarantino berättar även om hur idén till Kill Bill kom till och hur han arbetade ifrån en historia i huvudet till en färdig film. Han berättar också vad han har gjort sedan Jackie Brown.

En stor del av intervjun tar upp det som har gjort Quentin Tarantino känd, nämligen hans manus och hur han jobbar med att få fram ett "Tarantino-manus". Han nämner också vilket som är hans egen favorit bland sina verk och varför just den. Avslutningsvis så berättar Quentin om sitt samarbete med Uma Thurman och om hans framtida projekt som han håller på att jobbar med.


Bonus
Jag hittade även ett intressant Tarantino-klipp ifrån filmen Sleep with Me. Här berättar Tarantinos karaktär den mest originella och bisarra analysen som jag har hört - på en relativt känd amerikansk film.
Titta och njut på en analytisk förmåga utöver det vanliga.


 
 

Survive Style 5+ - 2008-05-18 22:51:31 Ner Upp
image32Genre: Komedi, Drama

Produktionsland: Japan

Produktionsår: 2004

Regissör: Gen Sekiguchi

Skådespelare: Tadanobu Asano, Kyôko Koizumi, Vinnie Jones

Speltid: 120 minuterFem livsöden skildras och mixtras hej vilt med varandra. Fem livsöden som till synes inte har någonting gemensamt med varandra. En man som försöker tillintetgöra sin hustru; en självupptagen reklamfilmsmakare som kommer på den mest orginella reklamfilmsidéerna efter den andra; en brittisk yrkesmördare som ställer djupa filosofiska frågor om livet och dess mening; en japansk familj vars liv ändras drastiskt efter en hypnosföreställning; tre livsnjutare vars sysselsättning är att bryta sig in i andras hem och där ta för sig så mycket de kan.

Det som till en början verkar vara en omöjlig uppgift, att blanda ihop dessa individer, visar sig gå relativt smärtfritt. Regissören lyckas på ett bra sätt, tack vare olika lösningar både historieberättande men även tekniska, skapa en trovärdig historia. Historieförloppet påminner mycket om samma stil som i "Pulp Fiction", det vill säga en ickelinjär berättelse, men historien berättas under en kortade tidsperiod jämfört med "Pulp Fiction".

Det visuella, tillsammans med det humoristiska, är filmens styrka. Scenografin är fantasifullt uppbyggd, där olika saker ifrån alla världens hörn samlas på ett och samma ställe. Filmens bilder innehåller en massa olika ingredienser i bakgrunden som gör att man verkligen utforskar filmens miljöer efter den ena fantasifyllda attiraljen, efter den andre. Miljöerna innehåller mycket starka färger som förstärker det visuella och fantasifyllda intrycket.
Det som sticker ut mest visuellt är Amans hus. Aman är mannen som försöker mörda sin hustru. Husets alla rum innehåller alla små, orginella detaljer som för tankarna till en tavla av Dali och allt vad surrealism står för. Speciellt en scen där hela huset är julpyntat skapar en högst surrealistisk stäming.

Skådespeleriet är genomgående bra, där kända japanska skådespelare blandas med utländska. Den som är mest känd för den stora massan är min favoritgalning, Vinne Jones, känd ifrån filmer som "Snatch" och "Lock, Stock and Two Smoking Barrels". Här spelar han den filosofiska yrkesmördaren som har blivit inhyrd till Japan för ett dödligt uppdrag.

Komiken i filmen består inte av oneliners, som bara håller för stunden, utan mer av subtil humor med både kroppslig, mer direkt humor men även av tänkvärd, mer succesiv humor. En annan komisk aspekt i "Survive Style 5+" är just blandningen av olika ingredienser som man inte i första hand tänker kan blandas. Till exempel så innehåller filmen matrixliknande koreografi som skildrar ett familjegräl och små fantasifyllda reklamfilmer vars främsta mål är snarare att vara roliga än att framhäva produkten som man gör reklam för.

Filmen är på det stora hela en god och trivsam underhållning för stunden som både ger glädje till dess åskådare men även får en att tänka, om än en ytterst ytlig tanke, om livet och hur vi lever. Den håller vad den lovar, det vill säga att vara både rolig och experimentell. Genom det visuella så skapar den en orginell och bisarr atmosfär som man gärna vill återkomma till.
"Survive Style 5+" har helt enkelt hittat sin funktion i livet. Fråga är: Har du?

Betyg:

Onödigt vetande: Två skådespelare i denna film, Sonny Chiba och Yoshiyuki Morishita, medverkade under samma år även i Quentin Tarantinos film "Kill Bill".
 

1. Stanley Kubrick - 2008-05-07 21:45:10 Ner Upp
image29

Stanley Kubrick, vad ska man egentligen säga om denna man. Hans säregna skaparstil och berättande är det få som kommer upp i samma klass som. Han är en perfektionist utan dess like som inte lämnar någonting åt slumpet och detta märks tydligt bland hans verk. Under sin karriär så gjorde Kubrick totalt 13 filmer, vilket inte är så mycket för en sådan lång filmkarriär som Stanley har haft. Men alla hans filmer håller en väldigt hög nivå och de flesta har blivit riktiga filmklassiker bland filmälskare runt om i världen. Kubrick satsar verkligen kvalitet före kvantitet och detta ska han ha kred för.

Som jag nämde tidigare så lämnar Kubrick ingenting åt slumpen. Han är en sådan perfektionist så han kan jobba på ett projekt i flera år innan han blir riktigt nöjd och den slutliga filmen måste verkligen överensstämma med hans egna visioner. Han är så noga med sina filmer att han oftast står för både för regin, manus och som producent.
Stanley Kubrick började sin karriär som fotograf och den visuella biten är någonting som genomsyrar alla hans filmer. Fotot håller genomgående hög klass och visuellt så är allt väl uttänkt och genomarbetat. Det märks framförallt i " 2001: A Space Odyssey" som vann Oscar för bästa specialeffekter och den håller, enligt mig, samma visuella klass som filmer som inte är mer än fem-tio år gamla.

Stanley Kubrick tar upp intressanta ämnen som speglar vårt samhälle på alla möjliga sätt. Gemensamt är att människan står i fokus och då är det framförallt den destruktiva sidan som visas upp. Kubrick räds inte för att ta upp kontroversiella ämnen utan vill han berätta en historia så gör han det utan att någon annan ska få bestämma något i hans arbete. Just detta med att han vågade gå sin egna vägar är Stanley Kubricks allra största storhet som filmskapare. Han påverkades inte av andra utan han körde sitt eget race. Det är väl så alla filmskapare helst av allt vill vara? Kubrick lyckades verkligen med det och detta gör han, enligt mig, till den främsta regissören genom tiderna.

Onödigt vetande: Stanley Kubrick var ett stort fan av TV-serien "The Simpsons".A Clockwork Orange (1971)
image30

Full Metal Jacket (1987)
image31
 Stanley Kubrick Interview
 

RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se