1. Stanley Kubrick - 2008-05-07 21:45:10 Ner Upp
image29

Stanley Kubrick, vad ska man egentligen säga om denna man. Hans säregna skaparstil och berättande är det få som kommer upp i samma klass som. Han är en perfektionist utan dess like som inte lämnar någonting åt slumpet och detta märks tydligt bland hans verk. Under sin karriär så gjorde Kubrick totalt 13 filmer, vilket inte är så mycket för en sådan lång filmkarriär som Stanley har haft. Men alla hans filmer håller en väldigt hög nivå och de flesta har blivit riktiga filmklassiker bland filmälskare runt om i världen. Kubrick satsar verkligen kvalitet före kvantitet och detta ska han ha kred för.

Som jag nämde tidigare så lämnar Kubrick ingenting åt slumpen. Han är en sådan perfektionist så han kan jobba på ett projekt i flera år innan han blir riktigt nöjd och den slutliga filmen måste verkligen överensstämma med hans egna visioner. Han är så noga med sina filmer att han oftast står för både för regin, manus och som producent.
Stanley Kubrick började sin karriär som fotograf och den visuella biten är någonting som genomsyrar alla hans filmer. Fotot håller genomgående hög klass och visuellt så är allt väl uttänkt och genomarbetat. Det märks framförallt i " 2001: A Space Odyssey" som vann Oscar för bästa specialeffekter och den håller, enligt mig, samma visuella klass som filmer som inte är mer än fem-tio år gamla.

Stanley Kubrick tar upp intressanta ämnen som speglar vårt samhälle på alla möjliga sätt. Gemensamt är att människan står i fokus och då är det framförallt den destruktiva sidan som visas upp. Kubrick räds inte för att ta upp kontroversiella ämnen utan vill han berätta en historia så gör han det utan att någon annan ska få bestämma något i hans arbete. Just detta med att han vågade gå sin egna vägar är Stanley Kubricks allra största storhet som filmskapare. Han påverkades inte av andra utan han körde sitt eget race. Det är väl så alla filmskapare helst av allt vill vara? Kubrick lyckades verkligen med det och detta gör han, enligt mig, till den främsta regissören genom tiderna.

Onödigt vetande: Stanley Kubrick var ett stort fan av TV-serien "The Simpsons".A Clockwork Orange (1971)
image30

Full Metal Jacket (1987)
image31
 Stanley Kubrick Interview
 

Kommentarer Ner Upp

Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se