Filmtrailers - 2011-07-31 18:11:07 Ner Upp

Filmtrailers är ett ständigt återkommande inslag i filmvärlden som alltid verkar finnas till hands. Om man ser dessa trailers antingen på filmduken innan en biofilm, i TV-reklamen eller via internet ska de göra en intresserad av att se filmen i fråga. I all kommers som medföljer dessa inslag glömmer man lätt bort allt jobb som läggs ner till dessa korta, men ack så viktiga filmsnuttar.

För även om filmtrailers i grunden är reklam för olika filmer finns där ändå ett konsnärligt värde som inte ska underskattas. En riktigt bra filmtrailer ska lyckas locka och intressera dess publik till att se något; genom att skapa en bild över vad det är för typ av film i fråga. Bra filmtrailers ska lyckas med små och intensiva klipp spela upp en egen historia på i många fall max två minuter. Detta utan att avslöja allt för mycket av vad som filmen innehåller eller skapa en felaktig bild utav filmen så att publiken sedan känner sig lurad när de väl ser filmen.

När man verkligen tänker på hur allt ska läggas upp och presenteras i en trailer stiger snabbt aktningen för aktörerna som ligger bakom dessa. Aktörer som jag tidigare aldrig hade hört någonting från. Det vill säga innan killarna från SchmoesKnow bjöd in trailers-producenten Craig Platt till deras senaste podcastavsnitt för att snacka kring skapandet av den perfekta trailern.

Intressant var ordet och avsnittet gav mig många nya infallsvinklar på ett område jag sedan tidigare kände igen, men som jag tog så pass mycket för givet att jag inte hade tänkt en tanke på kring hur arbetet egentligen gick till. Rekommenderas till alla som likt mig är nyfiken på att lära sig något nytt kring film, detta medium som vi har lärt oss att gilla genom åren.

För att lyssna på avsnittet i fråga följ länken.Ämnet i fråga får mig osökt att tänka på The Onions klipp kring trailers. Ett klipp som på ett humoristiskt sätt visar hur vi emellanåt kanske lägger lite väl mycket tid och tanke kring dessa trailers (även om det inte ska föringa arbetet som läggs bakom dem).

Om jag själv har någon personlig favorittrailer? Inte någon absolut favorit som jag kommer på just nu, men överlag gillar jag nog teaser-varianterna bättre än de "riktiga". Jag vill bli inspirerad av att se en film via en trailer, inte veta exakt vad som komma skall.

En teaser som spontant dyker upp i mitt huvud är den för den fjärde filmen i Jaws-serien. Väl avvägd mellan mystik och det konkreta blir jag i alla fall blir inspirerad till att se filmen i fråga.Den är också ett strålande exempel på det farliga med en riktigt bra trailer. Det vill säga att man kan få för sig att en film är bättre än vad sedan visar sig vara i sin fulla längd (Recension). Men det är en avvägning som jag gärna är beredd att ta för att kunna lyfta upp trailermakarna till en högre aktning i filmvärlden. Det tycker jag allt att dem förtjänar.


Pop Pilgrims (The A.V. Club) - 2011-07-17 13:14:06 Ner Upp

Jag har via The Onions YouTube-kanal kommit i kontakt med deras systersida The A.V. Club. The A.V. Club är både en tidning och hemsida som har ett popkulturellt fokus vilket yttrar sig på en mängd olika sätt. Med The Onions hjälp har jag framförallt fastnat för "klubbens" serie Pop Pilgrims. En serie där de besöker olika platser i främst (enbart?) USA som på ett eller annat sätt har en koppling till en film, TV-serie eller något annat popkulturellt.

Det är på inga sätt något revolutionerande eller vidare omfattande, men ändå en intressant lite serie som ger mervärde till de filmer och annat som man har lärt sig att gilla under årens lopp. Alla klipp från denna serie finns under The A.V. Club och ibland dyker det även upp några avsnitt via The Onions huvudkanal. Checka in båda kanalerna, vettja.

Några exempel från Pop Pilgrims:


Bonusinformation: Titellåten är gjord av Maritime och heter Air Arizona
(Spotifylänk)Att lyssna på film (poddradio) - 2011-07-03 11:39:48 Ner Upp

Sedan jag i våras äntligen skaffade mig en smartphone (måste försöka hålla med dagens kids och deras teknikprylar) har jag mer och mer insett fördelen och nyttan med poddradio (även kallad podcasts). Att med enbart ljudets förmåga förmedla allt från historier, kunskap och humor gör det till ett enkelt, smidigt och billigt nöje. Det enda som krävs är en någon form av nedladdningsplats och en mediaspelare sen har man underhållning för timmar framöver.

Det smidiga med en smartphone är att man enkelt installerar en RSS-läsare i telefonen, sedan lägger man bara till alla podsändningar man vill prenumerara på och därefter är det bara till att ladda ner alla avsnitt direkt i telefonen. En trevlig liten rutin som har uppstått hos mig sedan mitt senaste telefoninköp (som i och för sig fanns innan också men inte i samma utrsträckning) är att ta med mig några avsnitt och ta en liten, medel eller lång promenad beroende på avsnittens längd. Det ligger nästan något meditativt i det hela genom att denna rutin lyckas både med att rensa och fylla på knölen mellan axlarna som i folkum kallas "huvud". Ja, det har nästan blivit som ett beroende, men ett sådant beroende kan jag acceptera.

I alla fall har jag upptäckt fler och fler poddprogram under dessa månader och tänkte passa på att tipsa om några av dem (framförallt det filmrelaterade). Och om någon annan också har upptäckt tjusningen med poddradio så tveka inte att tipsa mig om andra trevliga poddprogram.Spill.com (Audio Reviews)
Har i min YouTube-serie tidigare tipsat om Spill.com-gängets underhållande filmrecensioner, men då handlade det om videovarianten. Jag har genom poddradion upptäckt deras längre ljudvarianter som är mer omfattande och som jag nu föredrar framför videovarianten (videovarianten är en nedbantad version av poddsändningen och alla filmer som de recenserar blir inte videoklipp).

Under den grabbiga och underhållande ytan finns här en kärna av insiktsfulla och kloka kommentarer kring filmen i fråga. En kärna som försvinner i bruset i den nedbantade videovarianten.
LänkSchmoesKnow
Även här har jag varit inne och berört huvudkaraktärerna tidigare i min YouTube-serie, men i detta fallet är det något helt nytt jämfört med deras filmrecensioner. Deras poddcast går nämligen ut på att de bjuder in en gäst till varje avsnitt och så snackar de fritt om film och allt det berör i en timmes tid ungefär. Låter spontant kanske lite för oorganiserat, men det brukar fungerar i slutändan.

Det som framförallt är tjusningen med "The Schomes"-podcast är att deras gäster (plus de själva emellanåt) har inblick i hur det verkligen fungerar i filmbranschen (gäller främst Hollywood). Som filmintresserad med dålig inblick har man byggt upp fördomar om framförallt de allra största filmbolagen i Hollywood. Något som inte allt för ofta visar sig frångå - utifrån denna podd - hur det verkligen går till i verkligenheten.
LänkTänkte även tipsa om mina andra poddfavoriter snabbt som inte direkt berör film, men som fortfarande är väl värda att spana (lyssna) in.

Filip och Fredriks podcast
Duon i fråga kanske inte behöver någon större presentation och om de behöver det så är du nog ändå inte intresserad utav detta. I alla fall går deras podcast ut på att Filip och Fredrik helt enkelt samtalar med varandra om allt möjligt, smått eller stort. Det är både underhållande, lärorikt och bland det bästa duon har gjort på mycket länge.
Länk

Tankesmedjan
Med underrubriker som "Sveriges enda satirprogram" och "Vi säger vad du ska tänka" så dissikerar Tankesmedjan-gänget fyra dagar i veckan dagens nyheter och främst vad våra förtroendevalda egentligen sysslar med. Lärorikt, tänkvärt och roligt, precis som public service ska vara.
Länk

Brunchrapporten
"Snuttifiering" av dagens nyheter så att även kidsen orkar lyssna på vad som händer ute i världen. En gång per dag går man igenom vad som har hänt och ska hända och hela tiden utifrån ett underhållande synsätt. Ett synsätt som både framför vad nyheten handlar om och som gör det hela underhållande att lyssna på. Till exempel hade de ett vampyrtema förra året när de intervjuade alla partiledare inför riksdagsvalet.
Länk

P3 Dokumentär
Grunden och där hela min poddfascination började. Känslan av att lära sig mer om en historisk händelse man redan trodde visste det mesta om eller känslan av att lära sig något helt nytt är svårslagen.
LänkRSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se