Survive Style 5+ - 2008-05-18 22:51:31 Ner Upp
image32



Genre: Komedi, Drama

Produktionsland: Japan

Produktionsår: 2004

Regissör: Gen Sekiguchi

Skådespelare: Tadanobu Asano, Kyôko Koizumi, Vinnie Jones

Speltid: 120 minuter



Fem livsöden skildras och mixtras hej vilt med varandra. Fem livsöden som till synes inte har någonting gemensamt med varandra. En man som försöker tillintetgöra sin hustru; en självupptagen reklamfilmsmakare som kommer på den mest orginella reklamfilmsidéerna efter den andra; en brittisk yrkesmördare som ställer djupa filosofiska frågor om livet och dess mening; en japansk familj vars liv ändras drastiskt efter en hypnosföreställning; tre livsnjutare vars sysselsättning är att bryta sig in i andras hem och där ta för sig så mycket de kan.

Det som till en början verkar vara en omöjlig uppgift, att blanda ihop dessa individer, visar sig gå relativt smärtfritt. Regissören lyckas på ett bra sätt, tack vare olika lösningar både historieberättande men även tekniska, skapa en trovärdig historia. Historieförloppet påminner mycket om samma stil som i "Pulp Fiction", det vill säga en ickelinjär berättelse, men historien berättas under en kortade tidsperiod jämfört med "Pulp Fiction".

Det visuella, tillsammans med det humoristiska, är filmens styrka. Scenografin är fantasifullt uppbyggd, där olika saker ifrån alla världens hörn samlas på ett och samma ställe. Filmens bilder innehåller en massa olika ingredienser i bakgrunden som gör att man verkligen utforskar filmens miljöer efter den ena fantasifyllda attiraljen, efter den andre. Miljöerna innehåller mycket starka färger som förstärker det visuella och fantasifyllda intrycket.
Det som sticker ut mest visuellt är Amans hus. Aman är mannen som försöker mörda sin hustru. Husets alla rum innehåller alla små, orginella detaljer som för tankarna till en tavla av Dali och allt vad surrealism står för. Speciellt en scen där hela huset är julpyntat skapar en högst surrealistisk stäming.

Skådespeleriet är genomgående bra, där kända japanska skådespelare blandas med utländska. Den som är mest känd för den stora massan är min favoritgalning, Vinne Jones, känd ifrån filmer som "Snatch" och "Lock, Stock and Two Smoking Barrels". Här spelar han den filosofiska yrkesmördaren som har blivit inhyrd till Japan för ett dödligt uppdrag.

Komiken i filmen består inte av oneliners, som bara håller för stunden, utan mer av subtil humor med både kroppslig, mer direkt humor men även av tänkvärd, mer succesiv humor. En annan komisk aspekt i "Survive Style 5+" är just blandningen av olika ingredienser som man inte i första hand tänker kan blandas. Till exempel så innehåller filmen matrixliknande koreografi som skildrar ett familjegräl och små fantasifyllda reklamfilmer vars främsta mål är snarare att vara roliga än att framhäva produkten som man gör reklam för.

Filmen är på det stora hela en god och trivsam underhållning för stunden som både ger glädje till dess åskådare men även får en att tänka, om än en ytterst ytlig tanke, om livet och hur vi lever. Den håller vad den lovar, det vill säga att vara både rolig och experimentell. Genom det visuella så skapar den en orginell och bisarr atmosfär som man gärna vill återkomma till.
"Survive Style 5+" har helt enkelt hittat sin funktion i livet. Fråga är: Har du?

Betyg:

Onödigt vetande: Två skådespelare i denna film, Sonny Chiba och Yoshiyuki Morishita, medverkade under samma år även i Quentin Tarantinos film "Kill Bill".
 

Kommentarer Ner Upp
syrran - 2008-05-19 23:19:15

nåt i malinstyle? :D

Nitram89 - 2008-05-20 17:03:33

Ja, det kan man nog säga:)


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se