Att döda ett barn - 2009-06-15 14:01:27 Ner Upp

Alexander Skarsgård har på senare tid seglat upp till en av Sveriges största skådespelarexporter, med stora roller i hyllade TV-serier såsom True Blood och Generation Kill. Detta är ganska välkänd vid det här laget, men något som däremot är mindre känt är att Alexander även har stått som regissör och författaren till en prisvärd kortfilm, tillsammans med kompisen Björne Larson.

Filmen i fråga är Att döda ett barn, från 2003 och den är baserad på en novell, skriven av Stig Dagerman, med samma namn.
Titeln är ganska beskrivande och berättelsen tar upp hur personer i barnets närvaro hanterar situation och känslorna som följer.

Texten väcker många frågor och anses vara lite av ett svenskt litteraturmästerverk. Det som dock inte är så välkänt idag kanske, är att novellen var ett beställningsjobb av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, för att få oss svenskar att tänka på hastigheten när vi är ute och kör.

Men den konstnärliga och litterära biten var så betydande i detta textstycke, att den senare kunde stå på egna ben och vara en fängslande berättelse i sig själv.
När man läser novellen idag, så är det inte många som direkt tänker på dess ursprungliga syfte, utan man njuter i fulla drag av det litterära språket och novellens upplägg.

Så se och begrunda denna kortfilm, men ett tips är att även läsa novellen.

Novellen Att döda ett barn
Kommentarer Ner Upp
venus - 2009-06-20 17:40:28

tack så mycket!! :):)den novellen läste jag för ett par år sen, intressant att man har gjort en kortfilm baserad på den också!

linus - 2009-10-20 22:40:27

Dessutom beställdes just i syfte att filmatiseras, vilket också skedde första gången redan år 1953 om jag inte minns fel. Vet du/någon hur man får tag i den på dvd/vhs?
Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se