Final Cut: The Making and Unmaking of Heaven's Gate - 2009-06-19 23:35:10 Ner Upp
Michael Cimino, ringer det en klocka när du hör detta namn? Efter att han gjorde det hyllade krigsdramat The Deer Hunter, 1978, så låg hela världen under hans fötter. Hans film hade blivit den stora vinnaren på det årets Oscargala, 5 gubbar varav två till Cimino personligen. Han spåddes en lovande framtid och kunde nu göra filmer exakt enligt hans egna direktiv.

Han valde att göra det episka Westerndramat Heaven's Gate, som han själv hade skrivit. Tanken var att det skulle bli en av världens genom tidernas bästa filmer, så regissören och manusförfattaren tog god tid på sig.
Han ville få allting perfekt, så han byggde nästan upp riktiga städer som filmkulisser och tog hur många omtagningar som helst vid varje scen som spelades in. Detta resulterade i att både tiden skenade iväg och filmens budget med den.

När sen filmen hade premiär så sågades den nästan totalt av kritikerna och blev en ekonomisk flopp.
Filmens rykte har på senare tid förbättrats något, mycket tack vare en ombearbetning av filmen gjord av regissören själv.
Heaven's Gate var bland de första filmerna som gjordes om på detta sättet och sedan såldes på nytt under tillägget Director's cut.

Men faktum kvarstår att Heaven's Gate blev en historisk händelse i filmhistorien, förutom den ekonomiska biten i åtanke.
Filmen ledde till att filmbolaget United Artists, skapad av bland annat Charlie Chaplin, gick i konkurs. Dessutom så markerade filmen slutet på Det nya Hollywood, med självständiga regissören som hade kontroll på det mesta. Hädanefter, efter det ekonomiska fiaskot med Heaven's Gate, så stramades filmbranschen upp och filmbolagen fick större makt.

Men det tragiska i allt det här, var att filmen satte stopp på en talangfull filmregissörs vidare karriär.2004 så lanserades det en dokumentär, vid namn Final Cut: The Making and Unmaking of Heaven's Gate, som berättar hela historien från början och försöker reda ut vad som egentligen hände och vad som till slut gick fel.

Klippet visar den första delen, av totalt åtta. För att sedan fortsätta så är det bara att följa klippen som presenteras i slutet eller hoppa direkt till spellistan.


 

Kommentarer Ner Upp

Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se