Headweb - 2009-06-17 11:57:20 Ner Upp

När både Ipred-lagen infördes och Pirate Bay-rättegången var igång, så började diskussion om lagliga alternativ på nätet. Ena sidan sa att där inte fanns några bra lagliga alternativ i dagsläget och andra påstod att man inte kan konkurrera med gratis.
Vem som har rätt har jag ingen uppfattning om, men faktum är att utbudet idag bland lagliga filmtjänster är skralt, framförallt för mig som inte har ett operativsystem vid namn Windows. Jag kör nämligen själv Ubuntu.

Filmbolagens krav på DRM, det vill säga en form av skydd för filmbolagen, fungerar tydligen enbart via Windows och Internet Explorer.
Kort förklarart så kan man tack vare DRM inte hantera sina digitala inköp hur man vill och dessutom så tar det en viss plats, så kvaliten på filmen blir en aning sämre. DRM är inget jag uppskattar direkt, utan man ska som filmbolag kunna lita på sina kunder. De lagliga tjänsterna måste uppfattas som enkla av sina kunder, annars kommer man inte in på riktigt på markanden.

Det finns annars andra sätt som både är enklare och smidigare att skaffa sina filmer på, dessvärre så är det inte lagligt för tillfället.


Men en av få alternativ på marknaden som fyller mina krav är Headweb. För att få det att fungera på alla operativsystem, så vattenmärker de sina filmer istället för den föråldrade DRM-tekniken. På så sätt så får man ett skydd för filmbolagen och som kund så försämras inte upplevelsen.

De stora fördelarna, förutom operativsystemsoberoende, så kan nämnas själva sidans upplägg som känns både överskådlig och enkel att förstå. Andra fördelar är att man både kan hyra filmen, streama direkt i det medföljande programmet, eller köpa filmen via bittorrentteknik. Ja, man kan faktiskt använda bitttorrentteknik till lagliga saker och är en väldigt användbar teknik.

Upplägget på själva sidan är också likt de illegala alternativen, men ett poängsystem som ger extra poäng till aktiva medlemmar, som man senare kan få gratis film för. Om man köper filmer, så får man även poäng för det man laddar upp till andra.
Detta är ett smart poängsystem som premierar användare som delar med sig och dessutom så skapas det ett aktivt community, som stärker Headwebs varumärke.

Allt är givetvis inte någon dans på rosor, utan visst finns det nackdelar. Den stora nackdelen för tillfället är det skrala utbudet. Tyvärr så är den stora boven i dramat filmbolagen, som inte vågar ge ut sina filmer utan något DRM-skydd.
Men man har ändå lyckats knyta kontakt med ett antal filmbolag, och katalogen växer vecka till vecka.
En annan nackdel är priset, som förtillfället är lite för högt. Max 20 kronor för ett hyrfilm och 60 kronor för en köpfilm känns lagom. Dessutom så finns inte båda alternativet, hyr och köp, med på särskilt många filmer på sidan.
Jag skulle även vilja se en prenumerationtjänst på sidan.

Men det är ändå den bästa lagliga sidan för tilfället, så följ länken nedan (bilden) och spana in Headweb för dig själv. Man måste ju kunna ge de lagliga digitala alternativ en ärlig chans.

Kan även passa på att länka till en intervju med Headwebs grundare Peter Alvarsson, som berättar lite om sidan och hur den uppstod.
Kommentarer Ner Upp

Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se