Dalí och filmen - 2009-09-21 11:43:51 Ner Upp

Konstnären Salvador Dalí har med sina surrealistiska tavlor gjort sig ett namn världen över och fortfarande så går det inte annat än att fascineras över den här mannen.
Själv måste jag erkänna att Dalí är en av få stora konstnärer som jag verkligen kan uppskatta och förstå varför han har blivit så känd världen över.

SVT visade den 18:e september en mycket intressant dokumentär om konstnären och hans åtagande inom filmens underbara värld. Hur han samarbetade med storheter som Luis Buñuel, Alfred Hitchcock och Walt Disney.
Dokumentären finns att beskåda via SVT Play (se länk nedan) och den är tillgänglig fram till och med den 18:e oktober.

 


 

Dalí's första filmprojekt resulterade i Den andalusiska hunden - ett samarbete mellan honom och hans kompis Luis Buñuel.
Filmen är uppbyggd som en dröm och det sägs att den enda regeln filmskaparen hade var att inget i filmen skulle kunna ha någon rationell förklaring. De fastslog även att inget skulle symbolisera något annat.

 


Dalí's samarbete med Disney bar inte frukt direkt, utan resulterade istället i en kortfilm som lanserades postumt. Kortfilmen Destino lanserade nämligen 58 år sitt egentliga färdigställande och nominerades till en guldgubbe vid 2004 års Oscarsgala.
Och visst ser man att Dalí har varit med i bilden?

 


Kommentarer Ner Upp

Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se