2001: A Space Odyssey (MTSTW) - 2010-04-17 23:16:56 Ner Upp

1968 lanserades filmen 2001: A Space Odyssey, regisserad av Stanley Kubrick, och den gjorde snart ett märkbart intryck på vår populärhistoria. Allt från den klassiska musiken, specialeffekterna och inte minst HAL 9000 är idag välkända inslag och har gjort ett sådant intryck att även parodierna har kommit som ett brev på posten.

Men vad var det då som gjorde att filmen fick en sådan viktig plats i filmhistorien, trots att den från början var lite av ett misslyckande hos kritikerna? Detta och lite till tas bland annat upp i ett avsnitt av TV-serien "Movies That Shook The World". Annat som även berörs i avsnittet är det intressanta med att 2001 var bland de sista filmerna som utspelade sig på månen, innan vi människor själv hade varit där. Även kalla kriget är ett oundvikligt inslag när det gäller "förspelet" till filmen.

Avsnittet finns upplagt på Youtube - vad gjorde vi innan Youtube? - och är i tre delar. Första delen följer nedan och sen är det bara till att klicka sig vidare vid filmens slut. Mycket nöje!

 


Kommentarer Ner Upp

Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se