An Opera of Violence - 2010-04-21 20:38:08 Ner Upp

Sergio Leone var en intressant regissör vars verk kommer till att leva kvar länge. Att det skulle kräva en man från Italien, och hans tankar, att återuppliva en stagnerad amerikansk filmgenre var en högoddsare som visade sig slog väl ut. Om det var med Dollar-trilogin som Leone stakade ut vägen till sin karaktäristiska stil, så var det med Once Upon a Time in the West som han fullbordade den.

Fotot, musiken och miljöerna fungerade perfekt med varandra och skapade en säregen stil som har influerat många, men som aldrig har blivit överträffad. Sergio Leone hade det intressanta tillvägagångsättet kring westerngenren att han både hyllade och kritiserade det på samma gång. Därav fick man ta del av de underbara landskapen och de hårdföra typerna, utan att glorifieringen av USA tog över bilden. Detta är den främsta anledningen till att jag rankar Clint Eastwood mycket högre som westernstjärna än till exempel John Wayne.

Intresset kring filmen slutar inte med det som visar på skärmen, utan även arbetet bakom och vägen fram till filmen. Detta har man tagit till vara på och sammanställt i dokumentären "An Opera of Violence", som finns med på DVD'n till Once Upon a Time in the West.

Nedan följer första delen av tre och precis som vanligt så klickar man sig vidare vid slutet av klippet.

 

Kan även passa på att länka till två filmklipp som visar när Clint Eastwood själv pratar om inspelningen kring de två första filmerna i Dollar-trilogin. Den låga budgeten hindrade inte de inblandade att skapa klassiska filmer och det var intressant att få reda på hur de löste olika problem som uppstod under inspelningen med små medel.

Clint Eastwood on "A Fistful of Dollars"

Clint Eastwood on "For a Few Dollars More"


Sen får man ju inte heller glömma bort att nämna Ennio Morricone, som har en stor del i succé i och med sin fantastiska musik. Min spellista med filmmusik innehåller av förklarliga skäl mycket av den store italienska kompositören.
Spellista


Kommentarer Ner Upp
D-RL - 2010-04-28 11:03:47

Trevligt material. Tack! :)

/D


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se