En liten historielektion - 2010-01-10 22:33:34 Ner Upp

Nya filmer i all ära, men som med allt annat här i världen så måste man ibland gå tillbaka till sina rötter, likaså är det med film som medium. För att verkligen kunna förstå och uppskatta dagens filmer fullt ut, så måste man ibland - enligt mig - även reflektera över det som har varit. Bland annat genom att se filmer med en viktig plats i historien där vissa filmelement visade för första gången, som vi idag tar för givet.

För detta ändamål är olika hemsidor - med videoklipp som främsta användningsområde - en guldgruva. Så skippa för ett ögonblick alla roliga klipp med katter i huvudrollen" eller "aj-det-måste-ha-gjort-ont"-klipp, och se gärna utanför ramarna för lite material av historiskt värde. Om inget annat så kan du ju åtminstone skryta med att du har sett en film som är äldre än dina far- och morföräldrar.

The Great Train Robbery (1903) 


Den av många bektraktad som den första filmen inom västerngenren. Filmen var ytterst sofistikerad för sin tid och skulle bli en stor kommersiell framgång.
Wikipedia

Le voyage dans la lune (1902)

Den första science fiction-filmen och en av de första filmen vars syfte var att underhålla sin publik, snarare än att visa inslag ur vardagen. Ett måste för alla cineaster.
Wikipedia


Kommentarer Ner Upp
FilmMedia - 2010-01-16 00:03:53

Tack, för historiefrämjandet.Ha ha, bland alla filmtrailers och skvaller(pseudo)nyheter på alla filmbloggar kändes det här faktiskt som en riktigt frisk fläkt! ;D


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se