Inför Oscarsgalan 2011: Bästa manus baserat på förlaga - 2011-02-23 19:40:34 Ner Upp
Att basera sitt filmmanus på en annan förlaga är ett trixigt jobb. Å ena sidan ska man bibehålla det som gjorde ursprungskällan så bra - vare sig det var en populär bok, pjäs eller annat - men samtidigt ska filmen lyckas stå på egna ben och skapa något eget.

Att försöka göra en egen rangordning kring vilka filmmanus man uppskattar mest är en tuff uppgift, då det kan skilja sig stort från det som står skrivet på pappret till det som visas upp på duken. Men jag kör enligt devisen "ett bra manus ska uppmuntra till bra saker" och hoppas det går fungerar ändå.

De nominerade är
:Min rangordning:

#5

Winter's Bone (Baserad på en roman med samma namn)
Kommentar:
Misär, misär och åter misär är något som tydligt kan sammanfatta denna film. Problemet som jag hade med den var att trots all misär blev jag inte så påverkad av historien som jag hade hoppats på och som det fanns potential till. En stor anledning till detta tillskriver jag manuset. All misär stoppades in i historien, men det sattes inte in i något sammanhang så därför upplevde jag det till slut som något normalt. Hade man istället kunnat på något sätt berättat hur situationen i familjen var tidigare, på ett tydligare sätt, eller göra antydningar till "hur man egentligen ska ha det i en familj" är jag säker på att jag i alla fall hade påverkats mer av historien.

#4
- Recension
True Grit (Baserad på en roman och en film med samma namn)
Kommentar: Bröderna Coen brukar ha en förmåga att göra något extra med sina filmer och det brukar ha sitt ursprung i dess manus. Här däremot blir det ovanligt ordinärt för att vara en Coen-film och karaktärerna (förutom de tre tyngsta) är inte så minnesvärda som man har blivit van vid. Men som vanligt lyckas de ändå leverera något stabilt manus som gör sitt jobb väl.

#3
- Recension
127 Hours (Baserad på boken "Between a Rock and a Hard Place")
Kommentar: Man följer det verkliga förloppet (som filmen är baserad på) nästan till punkt och pricka och lyckas berätta precis det nödvändiga, utan att dra ut på det för länge. Manuset är en stabil grogrund för de övriga inblandade i filmen att genom sin yrkesskicklighet höja det till något speciellt. Filmens storhet ligger således inte främst i dess manus, men utan det välavvägda manuset hade filmen inte blivit så bra som den nu blev.

#2
- Recension
Toy Story 3 (Baserad på de övriga filmerna i serien)
Kommentar: En naturlig vidareutveckling på de två tidigare filmerna och en perfekt balans mellan nostalgi och nytänkande. Både tragiken, värmen och humorn är bibehållen från föregångarna och det är få som lyckas göra en värdig uppföljare mer än tio år efter sin närmsta föregångare. Starkt jobbat, Pixar!

#1
- Recension
The Social Network (Baserad på en bok med samma namn)
Kommentar: Oavsett hur mycket sanning det ligger i det som berättas i filmen, kan man inte komma ifrån att det i grunden är Aaron Sorkins manus som är filmens största stjärna. Dialogen är välskriven och leveras i ett högt tempo som får mig att tänka tillbaka på screwballkomedins glansdagar. Kul förövrigt att se moderna blockbusters vars främsta fokus ligger kring talets gåva.


Kommentarer Ner Upp
Joel Burman - 2011-02-23 22:38:59

Jag visste inte att Toy Story 3 var en adaption?

Vad är grundkällan?

Martin - 2011-02-24 09:56:05

Joel: Tyckte också det var märkligt först, men de juryn menar är att filmen är baserad på de övriga Toy Story-filmerna.

Enligt IMDb heter kategorin "Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published".

Sofia - 2011-02-26 09:58:36

Just Toy Story-nomineringen känns ju aningens fuskig i sammanhanget -- det måste ju vara två helt olika saker att utgå från ett existerande (och inte sällan rätt populärt) original och utgå från en grundläggande historia som man inte ska tolka utan istället vidareutveckla. Men det var ett bra och tankeväckande inlägg!


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se