Musik i det korta [film]formatet - 2011-03-12 11:34:29 Ner Upp

Det har redan blivit en del kortfilmer här och mer ska det bli. När jag känner att IMDb's topp 50 är klar för tillfället, och de filmer som ständigt återkommer till listan är sådana som jag redan har sett, är det dags att gå in på de lite tyngre sakerna. Brief Encounters heter den nya samlingspunkten för mig när det kommer till att hitta trevliga kortfilmer, som i och för sig blir som små guldkorn i högen av de annars ganska intetsägande kortfilmerna men ändå. Det är tanken som räknas och den är god.

Jag har under min senaste djupdykning kring det korta filmformatets charm insett musikens stora betydelse. Visst är musiken även viktig inom den vanliga spelfilmen, som jag har varit inne på tidigare, men relationen film/musik ter sig helt annorlunda vid kortfilmer. En film på till exempel 5 minuter innehåller endast en låt och det är den som får ackompanjera hela filmen och blir dess främstas kännetecken.

Dessutom blir film kontra musik intressant under kortfilmens gång, för trots sina få minuter lyckas en del kortfilmer ändå inte hålla intresset uppe speltiden igenom. Då kommer musiken in, gör sitt jobb och lyckas bibehålla intresset filmen igenom (om man tycker det är en bra låt det till säga). Det blir en win-win-situation av det hela och deras relation till varandra blir lite som den mellan Batman och Jokern. Den ena måste finnas till för att den andra ska kunna fungera.

Nedan följer några av mina utvalda guldkorn som visar denna relation mellan film och musik. De kan med fördel ses både som kortfilmer med musikinslag eller rena musikvideos. Hoppas det ska smaka!

 Mongoloid
Olika till synes ihopklippta utbildningsfilmklipp från 50-talet sammanfogade till gemensam enhet och det hela tonsatt av Devo ("Whip It"-gänget, ni vet?), i en kanske allt för politiskt inkorrekt sång. Oavsett  tycker jag att här finns något som gör den intressant filmen igenom och förmodligen är det kombinationen film- och musikspråket som fungerar hand i hand.

Musik
: Devo - Mongoloid
Now

Ett stämningsfullt bildspel (ibland även med rörliga bilder) kring den utbredda rasismen i USA. Lena Horne sätter tonerna kring den judiska folksången Hava Nagila och, ursäkta uttrycket, ljuv musik uppstår.

Musik
: Lena Horne - Now
Kustom Kar Kommandos

Enligt regissören Kenneth Anger ville han här inbringa en form av bilerotisk ton och jag som själv inte är särskilt intresserad av att meka med bilar må säga att han lyckades sätta tonen i alla fall. Filmen har ett härligt technicolor-flimmer över sig och tillsammans med musiken andas allt 50-tal på ett nostalgiskt vis.

Musik
: The Paris Sisters - Dream Lover
Rabbit's Moon

Kretsar kring en clownmålad man som under en natt tittar upp mot månen och träffar andra surrealistiska figurer. Sägs vara baserad kring en folksaga, men det som gjorde att jag fastnade för kortfilmen var musiken. Denna utgåva, som är från 1979, har halloweendoftande glam rock och det som från början var tänkt som en kortfilm ändrades snabbt för mig till en riktigt bra musikvideo.

Musik
: A Raincoat - It Came in the Night
Scorpio Rising


Lite av kronjuvelen i sammanhanget och den som har inspiretat många, både kort- och långfilmer, när det kommer till att använda musik på ett stämningsfullt sätt. Ryktet gör gällande att Batman och många andras "nu-gör-jag-mig-klar-inför-fighten-genom-att-visa-upp-hela-min-arsenal"-montage har sitt ursprung här ifrån. Men även att framförallt David Lynch genom denna insåg den oskyldiga 50- och 60-tals musikens närmast hypnotiserande kraft om man använder den i "fel" sammanhang.

Musik
:
Ricky Nelson - Fools Rush In
Peggy March - Wind-Up Doll
The Angels - My Boyfriend's Back
Bobby Vinton - Blue Velvet
Elvis Presley - (You're The) Devil in Disguise
Ray Charles - Hit the Road Jack
Martha & The Vandellas - (Love Is Like a) Heat Wave
The Crystals - He's a Rebel
Claudine Clark - Party Lights
Kris Jensen - Torture
Gene McDaniels - Point of No Return
Peggy March - I Will Follow Him
The Surfaris - Wipeout

Då den på grund av rättighetsproblem inte finns tillgänglig på tuben, och inte heller på andra videosidor som erbjuder inbäddning, måste jag ge er en länk istället för att kunna se filmen på en annan sida och inte direkt här. Men genom den här sidan får man i alla fall tillgång till ett större videofönster att se den från och vad jag har förstått är det även helt lagligt att se filmen därifrån. Alltid något! Följ länken nedan eller tryck på bilden ovan i anslutning till den här filmen.

LänkFilmmusik (Spotify)


Kommentarer Ner Upp
Sofia - 2011-03-13 14:31:21

Jag är jättedålig på att ta mig för att se kortfilmer så det här var en väldigt rolig och upplysande lista. Bra jobbat!

Pladd - 2011-03-13 22:15:40

Jag är också väldigt dålig på kortfilmer, men jag gillar kombinationen musik och video så jag tackar för alla tips. Scoprio Risings soundtrack ser riktigt lovande ut.

Martin - 2011-03-14 07:51:35

Sofia: Fördelen med kortfilmer är just dess längd. De går lätt att klämma in lite här och var och om man inte gillar dem så tar de snart slut igen :)Pladd: Tänkte väl att du skulle kunna uppskatta kombinationen musik/film och Scoprio Rising har verkligen ett bra soundtrack.


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se