The Old Man and the Sea - 2012-02-07 21:10:20 Ner Upp


Efter ett litet uppehåll är det återigen dags att utforska det korta filmformates underbara värld. Som tidigare nämnts är IMDb's egna topplista en trevlig inspirationskälla och en bra lista att börja sin kortfilmsbana med. Det var bland annat där jag hittade en trevlig liten version utav en historia ur det mer klassiska facket.

Ernest Hemingway var en författare, verksam under 1900-talet, som idag brukar räknas in bland de främsta genom tiderna. Hemingway vann bland annat både Pulitzerpriset och Nobelpriset under sin karriär och båda två kan härledas till ett av hans främsta verk, The Old Man and the Sea (sv: Den gamle och havet). Pulitzerpriset som en direkt följd 1953 och en av de bidragande orsakerna till att han ett år senare erhöll nobelpriset i litteratur.

Har tyvärr inte själv läst romanen i fråga (vill göra), men utifrån filmens magiska värld kan man ändå få en snabb inblick i vad den handlar om. Romanen har filmatiserats många gånger, med 1958 års version (Spencer Tracy i huvudrollen) och 1990 års version (med Anthony Quinn) som främsta exempel. Jag däremot stiftade bekantskap med historien om fiskaren Santiago via en kortare filmatisering från 1999.

Där den korta versionen kanske saknar i karaktärsuppbyggnad och komplexitet från Hemingways originalhistoria som spelfilmerna besitter, kompenserar den gått och väl med en stor dos stämningsfullhet och visuell flärd. När en film är "visuellt slående" brukar man ibland förklara den med att varje stillbild utav filmen kan ramas in och hängas upp som en tavla på väggen. I kortfilmsversionen av The Old Man and the Sea, regisserad av Aleksandr Petrov, är det istället bokstavligt talat en tavla (akvarell kanske?) som rör sig utefter och gestaltar romanes berättelse. Både vackert och stämningsfullt!

Kommentarer Ner Upp
Sofia - 2012-02-09 14:46:21

Boken är ingen favorit-Hemingway men jag kan tänka mig att den kan bli bra i kortfilmsformat.

Tim - 2012-02-16 03:09:03

Hej, Väldigt fin blogg! Finns det möjlighet att komma i kontakt med dig utanför bloggen, en mejladress kanske? Mvh Tim Olsson


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se