Inför Oscarsgalan 2013: Bästa manus baserat på förlaga - 2013-02-12 21:55:00 Ner Upp
Att basera sitt filmmanus på en annan förlaga är ett trixigt jobb. Å ena sidan ska man bibehålla det som gjorde ursprungskällan bra - vare sig det var en populär bok, pjäs eller annat - men samtidigt ska filmen lyckas stå på egna ben och skapa något eget.

Att försöka göra en egen rangordning kring vilka filmmanus man uppskattar mest är en tuff uppgift, då det kan skilja sig stort från det som står skrivet på pappret till det som visas upp i den färdiga filmen. Men jag kör enligt devisen "ett bra manus ska uppmuntra till bra saker" och hoppas det fungerar ändå.

De nominerade är
:


Min rangordning:
#5
Beasts of the Southern Wild (Baserad på pjäsen "Juicy and Delicious")
Kommentar:
En nedtonad och så pass avskalad film att det egentligen inte händer så mycket i den. Filmen lever främst (enbart?) på sin atmosfär och sina starka skådespelarprestationer och trots att dess manus är grundorsaken till det så finns där inget i filmen som lockar fram det där lilla extra. 

#4
Lincoln (Baserad på delar av boken "Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln")
Kommentar: En välskriven film som (vad jag har förstått det i alla fall) är sin historiska period och händelse trogen, och det är här som mitt största problem med filmen också ligger. I sin iver att vara så trogen historieböckerna som möjligt glömmer man bort att det ska bli en bra film av det också. Man lär egentligen aldrig känna berättelsens karaktärer under filmens gång, förutom genom deras direkta handlingar i det politiska lägret, och där tappar filmen en viktig känsloaspekt.

#3
Argo (Baserad på boken "The Master of Disguise" och artikeln "Escape from Tehran")
Kommentar: Filmen som tar en osanlig historia ur det verkliga livet och gör film av det. Trots en välgjord och väl sammansatt filmatisering så "bränner" det aldrig till. Tror att till filmens nackdel så har den svårt att leva upp till den fulla potentialen som finns i grundhistorien ("Verkligheten slår alltid dikten"). Att man dessutom för in allt för många "Hollywood"-moment (på fel sätt) i historien gör att mitt slutgiltiga betyg på manuset sjunker en aning.

#2
- Recension
Silver Linings Playbook (Baserad på romanen med samma namn)
Kommentar: En film som har alla element från en klassisk romantisk komedi, men ändå inte. Filmen balanserar väl mellan svart komik, sentimentalitet och tillåter sina skådespelare att skina, allt utan att tappa fokus på sin grundhistoria och hur man ska föra den framåt. Praktiskt manusarbete ur den högre skolan!

#1
- Recension
Life of Pi (Baserad på romanen med samma namn)
Kommentar: En film baserad på en så kallad "ofilmbar" roman och som visade sig fungera alldeles utmärkt på den vita duken. Ett välavägt manus som är dialog- och "fakta"-späckat när den behöver vara det och sparsmakat när den vill låta det visuella komma i förgrunden. Lyckas också hitta en fin balans mellan att föra fram Pis hopplösa situation på havet, utan att för den skull göra det segt och trist.
 

Kommentarer Ner Upp

Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se