Pan's Labyrinth - 2008-04-02 19:51:57 Ner Upp

image10 "What happens when make-believe believes it's real?"Originaltitel: El laberinto del fauno

Genre:
Fantasy, Drama

Produktionsland:
Mexico, Spanien, USA

Produktionsår:
2006

Regissör:
Guillermo del Toro

Skådespelare:
Ivana Baquero, Sergi López, Maribel Verdú, Doug Jones

Speltid:
112 minuterÅret är 1944 och Francos fascistregim styr Spanien med järnhand. Spanska inbördeskriget har precis avslutats med ett turbulent samhällsklimat som en direkt följd av detta.
Den 11-åriga bokmalen Ofelia (Ivana Baquero) anländer med sin gravida moder till kapten Vidal, mannen som är hennes nya styvfar. Vidal är en känslokall ledare som för ett ständigt krig mot de rebellstyrkor som gömmer sig i traktens skogar.
Ofelias tillflykt under denna pressade situation blir en närliggande labyrint, där hon känner sig som hemma.
I denna labyrint döljer det sig en förtrollad värld där Ofelia möter en faun som ger henne ett högst tvivelaktigt uppdrag. Efter detta möte så blir hennes liv aldrig detsamma igen.

Guillermo del Toro har med denna film skapat en fantastisk saga för vuxna. Filmen är så mycket på en gång men det känns ändå så naturligt. Det är en krigsskildring där mänskliga rättigheter och friheter står på spel. "Pan's Labyrinth" är även en tragisk familjeskildring där en familj har splittrats och varje individ nu försöker hitta en nya samhörighet. Men framförallt så är filmen en hyllning till fantasin och framförallt till ett litet barns fantasi.

Vår fantasi är något vi verkligen måste ta vara på, men tyvärr så blir vi mer och mer fantasilösa desto äldre vi blir. Det finns en bra scen i filmen som skildrar det och det är när Ofelias mamma ber henne om att växa upp. Mamman ber henne att sluta tro på en massa sagor för de stämmer ändå inte överens med vår värld.
Scenen visar på ett bra sätt hur vi idag anser att sagor och fantasi är något för barn och det är någonting man växer ifrån. Detta är enligt mig en tragisk utveckling.

Filmen har genom make-up och diverse specialeffekter lyckats att skapa en fantasifull värld som verkligen leker med våra sinnen. Några av inslagen är en mystisk faun, en glupsk padda och en barnätande "Pale Man" som har sina ögon i handflatorna.
Dessa högst bisarra inslag skapar en värld där ingenting är omöjligt. Filmen vann bland annat Oscars för bästa make-up år 2007.
Faunen och "Pale Man" spelas under sina kostymer av Doug Jones som även har medverkat i filmer som "Hellboy" och "Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer".

Språket som talas i filmen är spanska och detta ger en trovärdighet som en engelskspråkig film hade haft svårt att klara av. Skådespelarna är alla okända för den stora massan vilket gör att dem verkligen upplevs som sina karaktärer och inte som skådespelare.
Ivana Baquero spelar, i rollen som Ofelia, väldigt moget för sin ålder och hon klarar galant att spela både mot äldre kollegor eller mot diverse fantasivarelser.

Filmen lyckas att skapa en tanke hos tittaren att man ska värdesätta sin fantasi mer och förstå hur värdefull den är.
För det hör ihop med mänskligheten att fantisera och skapa egna berättelser. Människan har ett starkt behov att detta. Ty fantasi får ej glömmas bort för annars blir vi mer och mer som mekaniska robotar utan en egen tankeförmåga. Och det vill vi väl inte?

Betyg:

Onödigt vetande: Den engelska textöversättningen är översatt och skriven av Guillermo del Toro själv.

Kommentarer Ner Upp
syrran - 2008-04-04 14:37:01

jag gillar inte fantasy, utan att vara mekanisk robot ;)

Nitram89 - 2008-04-04 16:07:40

Jag syftade inte direkt på fantasy, utan mer mot sin fantasi.

syrran - 2008-04-05 18:00:23

okej. jag gillar fantasi, men inte fantasy ;) så då?


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se