Batman (a.k.a Läderlappen) - 2008-08-15 16:44:40 Ner Upp


Efter Batman-hysterin vid premiären av "The Dark Knight" har lagt sig lite, så blev jag sugen på att se om originalfilmerna.


Batman

Tim Burtons första film om läderlappen och det märks nästan direkt att det är Burton som ligger bakom den här. Miljöerna är, precis som i de flesta av hans filmer, både fantasifyllt uppbyggda och utgör en viktigt del av filmen.

Överlag så känns det som att filmen har åldrats dåligt. Skådespeleriet, förutom Jack Nicholson, kändes inte klockrent och inte särskilt trovärdigt heller. Actionscenerna skvallrar om att filmen har några år på nacken. Det var till och med komiskt emellanåt och det är inte ett bra betyg på actionscener.

Slutligen så saknades hela den realistiska stilen och den psykologiska biten som genomsyrar Nolans verk. Detta gör att filmen bara blir bra underhållning för stunden, men inte mer. Betyget hålls ändå upp av den nostalgiska upplevelsen.Batman Returns

Den andra filmen i serien, även den signerad Tim Burton, lider av samma brister som den första. På det hela taget så är det ungefär samma upplevelse som den första, bara det att den här känns lite sämre på alla plan.
Framförallt så känns skurkarna blekare än Jack Nicholsons Joker och det sänker hela upplevelsen.
Att det dessutom, precis som i den första filmen, inte finns någon direkt handling gör att den inte direkt påverkar en och det hela blir bara en stunds underhållning.Batman Forever

När Schumacher tog över skutan så gick det bara nerför. För det första så var det fantastiska med miljöerna i Burtons filmer som bortblåsa. Gothams gator ska vara mörka och se ut som Las Vegas.
Dessutom så gillar jag inte valet av skådespelare till huvudrollen. Val Kilmer passar inte in i rollen som Bruce Wayne. Sen gillar jag inte hela idéen med Robin. Batman ska köra solo, så är det bara.
Skurkarna i filmen är karismatiska, men alldeles för tramsiga för att passa in i en Batman-film. Visst filmen har sin charm, men historien om Bruce Wayne och hans alter ego ska skildras på ett mörkt och dystert sätt.Batman & Robin

Schumachers slutgiltiga bottennapp. Bat-credit card någon?
Jag tyckte den här filmen var otroligt cool när jag var liten, men när jag nu kan mer om karaktären Batman så ser jag filmens stora brister.
Karaktärerna är lika platta som italienska pizzor och manuset är ingenting att hurra över precis.
Det är fantastiskt att George Clooney, efter att ha gjort den här filmen, idag räknas bland dem främsta i branschen. Han har verkligen lärt sig av sina misstag.
Filmen blir ändå inte totalt sågad, mest på grund av barndomsminnena.


Slutligen, efter att ha sett hela filmserien, så är jag otroligt nöjd med att Nolan gjorde sin del av Batman sagan och återuppbyggde varumärket.
Med sin realistiska framtoning, psykologisk djup och framförallt, en vettig handling, så gav Nolan det som Batman-franschisen i allmänhet, och karaktären Batman i synnerhet, behövde.
 

Kommentarer Ner Upp
syrran - 2008-09-16 02:19:37

batman är nog inget för mig :P

Robin forever - 2008-09-22 22:34:10

Varför hackar du på stackars Robin?

Han är ju bäst i sina kalasbyxor

/P


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se