The Fighter - 2011-02-06 18:11:34 Ner Upp

The Fighter
Boxning brukar vara en sport som passar väl in i filmformatet och om jag ska räkna upp lyckade sportfilmer brukar just boxning vara ett återkommande tema. Det är förmodligen det raka och tydliga tillvägagångssättet inom boxning som gör det, där två individer gör upp man-mot-man i en fyrkantig ring. Detta kombinerat med ett tjuv- och rackarspel innan fajten, med psykningar, risk för mutor och spelfusk gör det hela intressant och lämpligt att berätta en historia kring. Oavsett anledning är det då återigen dags att snöra på sig boxningshandskarna i filmen med den konkreta, men något fantasilösa titeln The Fighter.

I rollen som kämpen själv ser vi Micky Ward (Mark Wahlberg), en boxare som börjar bli till åren kommen men som aldrig riktigt har slagit igenom på allvar. Han står fortfarande kvar i skuggan av sin bror Dicky Eklund (Christian Bale), som är familjens stolthet efter en titelvinst i boxning för ett antal år sedan. Idag tränas Micky av brodern och sin manager är hans egen mor Alice (Melissa Leo). Snart träffar han en servitris vid namn Charlene (Amy Adams), blir förälskad och hans vardagssituation vänds upp och ner när allt (familj, kärlek och boxning) ställs mot varandra.På det hela taget finns här inget nytt under solen, men det som ändå gör filmen intressant är dess skådespelare. Alla presterar ur sitt högsta register och höjer den ibland något opersonliga filmen till något extra. Amy Adams har jag tidigare mest förknippat med mer osäkra och flickaktiga porträtt, men här lyckas hon både ge ett säkert intryck och känslomässig tyngd bakom sin karaktär. Melissa Leo har jag knappt sett tidigare i någon film, men här lyckas hon blanda både moderliga och varma känslor med mer kallsinta och affärsmässiga. Även Mark Wahlberg, som jag till en början vad osäker på, gav en bra prestation och lyckades hålla sig kvar i filmen och inte försvinna bort bland alla starka birollsprestationer.

Den starkast lysande stjärnan i filmen är dock Christian Bale. Efter några svala år är det trevligt och få se att den brittiska skådespelaren börjat ta till sig mer utmanande roller och framförallt att han lyckas prestera. I rollen som Dicky Eklund får han använda hela känslospektret och bli både en rolig, sorglig, tragisk och hoppingivande karaktär på en och samma gång. Förhoppningsvis gav detta Bale mersmak på att ta sig an fler utmanande karaktärer i framtiden.The Fighter är ingen omskakande film som kommer att hänga kvar hos mig särskilt länge. Det som gör filmen intressant är nästan enbart dess skådespelare som inbringar liv i historien och gör filmen karaktärsdriven snarare än historiedriven. En eloge bör även ges till den svenskrelaterade fotografen Hoyte Van Hoytema som lyckades leverera ett stabilt foto, som framförallt i boxningssekvenserna har en hög närvarokänsla. För boxning har för mig har alltid fungerat bäst genom en filmkamera och The Fighter är inget undantag.


Kommentarer Ner Upp
Pladd - 2011-02-09 13:40:06

Den här har jag höga förhoppningar på. Som du nämner så är boxning ett väldigt bra fundament för filmer, trots att sporten i verkligheten faller mig totalt i ointresse.Roligt att Bale fått utstå kritik för sin viktpendling. Jag tycker han är hur bra som helst, men kan också känna att det där med viktförändringen är något han redan har gjort.


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se