Inför Oscarsgalan 2013: Bästa film - 2013-02-24 16:54:00 Ner Upp
Dags för min sista kategori inför årets gala och då passar det ju bra att avsluta med galans eget flaggskepp, "Bästa film". När det gäller mina favoritfilmer från tidigare år har det historiskt sätt varit väldigt blandat om de har vunnit detta pris eller inte. Ibland har mina favoriter fått pris, ibland inte och oftast har de inte ens blivit nominerade. Trots detta har priset en viss tyngd och likt de senaste åren kan de antal nomierade filmerna i den här kategorin variera mellan fem till tio filmer.
 
De nominerade är:
 
Min rangordning:
#9
Lincoln
Kommentar: En kompetent filmatisering av en viktig händelse i den amerikanska historien och vad jag har förstått ett historiskt korrekt sådant likaså. Tyvärr tappar filmen kraft i och med detta, då den vill vara så pass historisk korrekt att den nästan glömmer bort att vara en bra film på egen hand. Skådespelarprestationerna i filmen är bra rakt igenom, men man lär egentligen aldrig känna karaktärerna på djupet. Trots det är årets film av veteranen Spielberg avsevärt bättre än förra årets kalkon, War Horse.

#8
Beasts of the Southern Wild
Kommentar: Årets numera nästan obligatoriska inslag av indiefilm bland de nominerade och en film som absolut inte gör bort sig i sammanhanget. En poetisk och rörande liten historia om en liten person (och sin pappa) i en stor värld. Skådespelarprestationerna och stämningen överlag med musik, foto och regi gör detta till en film som förmodligen inte kommer att gå till historieböckerna som en av de främsta, men som lyckades skapa en viss sinnesstämning medan man tittade på den.

#7
Amour
Kommentar: Årets utländska bidrag som med minimalistiskt filmskapande från regissören/manusförfattaren Michael Haneke och starka prestioner från sina två huvudkaraktärer berör. Bevisar åter igen att man egentligen inte behöver visa så mycket i sina filmer för att dem ska fungera och framförallt skapa ett känslomässigt band till sin publik.

#6

Les Misérables
Kommentar: En film som jag på förhand inte "borde" tycka om, misstänksam som jag är mot musikalfilmer generellt sätt. Dessutom visste jag på förhand att här knappt fanns någon talad dialog att prata om. Men tack vare starka skådespelarprestioner och förhånandsvärt minnesvärda sångnummer fungerade det bra ändå.

#5
Argo
Kommentar: En kompetent gjord film som tar upp en mycket intressant historia hämtad ur det verkliga livet och en film som ännu en gång bevisar Ben Afflecks höga kapacitet som filmregissör. En "hollywodisering" (på fel sätt) av vissa element i historien och det faktumet att filmen har svårt att leva upp till sin spektakulära verkliga förlaga gör att filmen tappar en aning hos mig.

#4
Silver Linings Playbook
Kommentar: En film som egentligen hade allt emot sig för att undvika det klassiska rom-com-träsket, men som med tillräcklig finess och utrymme för sina skådespelare att skina blev förvånandsvärt bra till slut. I ren och skär underhållning den främsta bland årets nominerade.

#3
Zero Dark Thirty
Kommentar: Ett massivt och välarbetat drama som egentligen säger mer genom det man inte berättar än vice versa. Filmen lyckas balansera precis på rätt sida rakt igenom och även presentera de svåra frågorna utan att ge de enkla svaren.

#2
Django Unchained
Kommentar: Tarantino är återigen tillbaka och det med stil. Både visuellt och dialogmässigt kan han sin western-genre och han lyckas ännu en gång att maximera prestationerna från sina skådespelare. Även Tarantino lyckas balansera väl mellan att presentera de riktiga mörka delarna av den mänskliga historien med naiv underhållning för underhållningens skull. Helt utan att det (enligt mig) blev osmakligt.

#1
Life of Pi
Kommentar: Sett till förväntningar och filmupplevelse är det här det gångna årets absoluta höjdpunkt för mig. De visuella effekterna håller toppklass utan att stjäla för mycket fokus från den känslomässiga kärnan i historien och skådespelarna (plus de mer eller mindre animerade djuren) lyckas även de ge liv till historien. Allt välregisserat av Ang Lee.

 

Kommentarer Ner Upp

Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se