Zero Dark Thirty - 2013-02-23 11:34:00 Ner Upp
Zero Dark Thirty
Det var bara en tidsfråga innan jakten på bin Laden skulle göras film på. Och varför inte? Den påverkan han och al-Qaeda har haft på 00-talet är odiskutabelt. Och det intressanta med Zero Dark Thirty var att filmmanuset var påbörjat redan innan bin Laden slutgiltiga öde var känt. Sedan kom den 2:e maj 2011 och mer än en historia fick skrivas om. En historia i filmväg som enligt filmskaparna sägs följa den verkliga någorlunda väl.

Med filmer baserade på verkliga händelser följer det alltid med visst krångel för mig som tittare. Hur trogen är filmen sina verkliga förlagor, spelar det någon roll för filmens kvalité hur väl den speglar verkligheten och varför skyltar man egentligen så tydligt med "Based on a true story"-skylten. Borde inte filmens publik vara tillräckligt smarta för att förstå det ändå? Själv har jag i alla fall byggt upp en liten grundregel med sådana här filmer att om filmens historiekorrekta värde klarar av en snabb Wikipedia-sökning efteråt, så bibehåller den sitt värde som jag hade under själva tittandet.
 

"Problemet" med Zero Dark Thirty är att den är, sägs i alla fall, baserad på hemligstämplade material från CIA, där vissa inom organisationen säger att det är korrekt (givetvis anonymt) och medan andra totalsågar filmen. Oavsett tar filmen sitt avstamp med ljudligt material från före, under och efter terrorattackerna den elfte september 2001. En effektiv start med tanke på att alla på något sätt kan själva fylla på med videomaterialet. Sedan berättas historien fram till och med räden i Pakistan mot huset som Usama vistades i 2011. På vägen görs nedslag i historien på viktiga historiska händelser.

Trots det massiva fakta materialet och tidspannet tillängligt så lyckas manusförfattaren Mark Boal och regissören Kathryn Bigelow väl med att ge en förståelse kring utvecklingen under de cirka tio år som jakten pågick. Framförallt varför det inte var så enkelt för en av världens mäktigaste militärmakt att "bara hitta en man i bergen". Det politiska, militära och personliga planet är alla ständigt närvarande under historiens gång och filmen ger en god inblick i hur allt hänger ihop.
 

Filmen kretsar kring Maya (Jessica Chastain) som är huvudtråden i dramat och genom henne får vi stifta bekantskap med en mängd olika karaktärer som alla bidrar med sin lilla del till den övergripande historien. Chastain gör en toppenprestation som den drivne, envise, jobbige och samtidigt lite osäkra CIA-agenten. Kul förövrigt att se Fares Fares ha en relativt stor roll i filmen.

Trots fina prestationer från de inblandade skådespelarna lär man egentligen aldrig känna dem på djupet. Grundhistorien är filmens tydliga fokus och ledstjärna. Filmen har en intressant historisk uppbyggnad där den direkt skapar intresse med den på förhand ökända tortyrscenen, övergår sedan till en mer thriller-osande  "bakom-kulisserna" film (tänk Zodiac), med actioninslag insprängt lite här och var, och för att slutligen avslutas i en halvtimmes välregisserad rädaction. Just den sista halvtimmen är filmens absoluta höjdpunkt, allt som har presenteras under filmens gång faller på plats och spänningen är gastkramande rakt igenom, trots att man vet hur det slutar.
 

Trots osäkerheten till filmens sanningshalt lyckas den galant med att skapa en balanserad och trovärdig historia om hur det kan ha gått till när man fann världens mest eftersökta man. Det som enkelt kunde blivit en amerikansk propagandafilm blev istället en nyanserad film som ställer de jobbiga frågorna utan att ge dem enkla svaren. Precis som jag tycker att man ska hantera ett känsligt ämne och då blir den eventuella sanningshalten sekundärt i sammanhanget.


Kommentarer Ner Upp
Sofia - 2013-02-23 17:37:38

Jag håller helt med om att oavsett om filmen är "sann" eller inte så känns den defintivt trovärdig och om inte annat bör väl det innebära kompetent manusförfattande, skådespeleri och regi. Inledningen till trots känns den aldrig flaggviftande eller överpatriotisk. Även om man kanske inte sympatiserar med amerikanernas handlingar skapas en förståelse för dem.

Svar: Kan inget annat än att instämma i det som du säger om filmen. Läste nyss din "ofärdiga" recension om filmen. Fortsätter mitt kommenterande där.
Nit89ram


Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se