Inför Oscarsgalan 2011: Bästa originalmanus - 2011-02-26 10:17:19 Ner Upp
I en tid av remakes, reboots och allt var det heter på utrikiska är det skönt och veta att det fortfarande finns folk därute som känner för att berätta sin egen historia på den vita duken. En historia som inte har berättas någon annanstans tidigare. Detta är därför som jag rangordnar "Bästa originalmanus" bland de viktigaste under galan och som jag själv tycker är en av de mest intressanta att få följa.

Precis som vid föregående manukategori gäller även här devisen "ett bra manus uppmuntrar till bra saker".

De nominerade är:Min rangordning:

#5
- Recension
The Fighter
Kommentar: I en annars välspelad film var manuset inget extraordinärt. Trots att man hade fria tyglar och ingen usprungskälla att göra rättvis, lyckas man inte undvika de klassiska - och något tröttsamma - elementen när det kommer till "Baserad på en verklig historia" eller "Sportfilm". Filmen lyckas tydligast klämma in både ett klassiskt sportmontage och ett "textslut", men det manuset saknar främst är en tydlig historia. Som det ligger till nu är det främst skådespelarna som ger liv åt historien och inte dess manus.

#4
- Recension
The King's Speech
Kommentar: Filmen tar upp en intressant aspekt kring talets förmåga och hur mycket stamning kan påverka en, här presenterad i en extrem situation. Annars lyckas historien presentera en intressant historisk epok utan att göra den intressant, vilket förmodligen främst beror på att man inte riktigt får känna filmens karaktärer ordentligt. Överlag en alltför tillrättalagd historia, utöver stamningsbiten, som inte intresserade mig särskilt länge efter filmens slut.

#3

The Kids Are All Right
Kommentar: En förvånansvärt lyckad dramakomedi som tar upp en mängd intressanta, allvarliga problem kring relationer och där man lyckas bibehålla problemens komplexitet utan att filmens tappar sin komiska ådra. Hänger ni med? Knappt jag heller och det imponerar starkt på mig hur manusförfattarna faktiskt lyckades med detta.

#2

Another Year
Kommentar: En liten bortglömd pärla som med bravur lyckas förmedla livets komplexa, fantastiska och något motsägelsefulla natur utan att göra en moralpannkaka av det hela. Historiens enda ram är egentligen endast de fyra årstiderna och däremellan får både dialogen och historien fritt flöda fritt. På detta sätt lyckas man i lung och ro förmedla sin historia och man lär samtidigt känna dess karaktärer riktigt på djupet. Det är utrymmet för sådana här filmer i manuskategorierna som gör att jag uppskattar dem så mycket vid prisutdelningarna.

#1
- Recension
Inception
Kommentar: En spektakulär åktur som bokstavligt talat jobbar på flera olika plan. Nolan själv lyckas på ett imponerande sätt hålla alla sidohistorier sammankopplade och utan att tappa den röda tråden genom hela filmen. Trots spektakulära effekter och actionsekvenser är det upplevelsen som sker innanför pannbenet hos publiken som är filmens mest intressanta del. Och däri ligger den stora styrkan med filmens manus.


Kommentarer Ner Upp

Kommentera inlägget här: Ner Upp

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback Ner Upp
RSS 2.0
Nöje och Underhållning Film & TV bloggar Reggad på Commo.se Film/Tv Blogglista.se